Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Lego bryter med Shell

Greenpeace ser Shell som ”en av världens värsta klimatbovar”.
Greenpeace ser Shell som ”en av världens värsta klimatbovar”. Foto: Uffe Weng/TT

Nu är det slut med Lego-byggsatser av bensinstationer med oljebolaget Shells logga. Efter månader av påtryckningar från miljöorganisationen Greenpeace bryter leksakstillverkaren samarbetet.

Det blir inga fler byggsatser med Shells logga när det nuvarande kontraktet löper ut, skriver Legos koncernchef Jørgen Vig Knudstorp i Politiken.

– Vi är väldigt nöjda med Legos beslut att, efter nära ett halvt sekels partnerskap, överge framtida samarbeten med Shell. Nu visar Lego på riktigt miljö- och klimatansvar. Det har alltid varit obegripligt för mig varför de skulle samarbeta med en av världens värsta klimatbovar, skriver Annika Jacobson, chef på Greenpeace i Sverige i ett pressmeddelande.

Vig Knudstorp gör dock klart att Lego inte gillar Greenpeace metoder. Miljöorganisationen borde tagit striden direkt med Shell, menar han.

”Vi menar att Legos varumärke, och alla som tycker om kreativ lek, aldrig borde dragits i i kontroversen mellan Greenpeace och Shell”.

Greenpeace påtryckningar har bland annat tagit sig uttryck i en protestlista som en miljon konsumenter skrivit på. Pr-värdet för Shells rätt att sälja Legobyggsatserna på sina bensinstationer har värderats till 600 miljoner danska kronor.

Lego omsätter 25 miljarder

• Lego-gruppen grundades 1932 av Ole Kirk Kristiansen. Företaget har gått vidare från far till son och ägs nu av Kjeld Kirk Kristiansen, som är ett av grundarens barnbarn.

• Den nuvarande formen på klossarna lanserades 1958.

• Gruppen omsatte förra året 25,3 miljarder danska kronor och hade 11 755 heltidsanställda.

Källa: Lego (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.