Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 22:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/leif-ostling-angrar-kritiserad-intervju/

Ekonomi

Leif Östling ångrar kritiserad intervju

Leif Östling var vd för Scania fram till 2012. Foto: Erik Ardelius

Scanias tidigare vd Leif Östling ångrar nu att han deltog i en uppmärksammad intervju i en Youtubekanal.

– Jag gjorde väl ingen riktig research innan intervjun, säger han till Expressen.

TT Text

Scanias tidigare vd Leif Östling hamnade i blåsväder efter att ha uttalat sig om invandring från Afrika och Mellanöstern i en intervju på en Youtubekanal. Nu säger han till Expressen att han ångrar sin medverkan.

– Ja, det var inte helt bra med tanke på hur det har rullar runt, säger Leif Östling.

I intervjun pekade Leif Östling bland annat ut en nationalitet som, enligt honom, hade svårt att utföra sitt jobb på Scania. Han sade också i intervjun att ”vi har tagit in för mycket folk utifrån”.

Uttalandena i intervjun fick Scanias ledning och fack att ta avstånd och Östling tvingades också bort från sitt uppdrag som ordförande för Södertälje science park.

Leif Östling var vd för Scania från 1994 till 2012. Han var också ordförande för Svenskt näringsliv 2016–2017. Han avgick från ordförandeposten efter sina uppmärksammade uttalanden i samband med den så kallade paradisläckan.

Östling avslöjades ha miljontillgångar i lågskattelandet Malta och i en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning sade han ”Vad fan får jag för pengarna?”, i samband med att han resonerade om skattetrycket i Sverige och all skatt han betalar här. Kritiken mot uttalandet blev massiv.

Ämnen i artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt