Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Leif Östling: ”Jag uttryckte mig slarvigt”

01:36. Hör Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling om att betala skatt i Sverige: "Vad fan får jag för pengarna?"

Efter att Svenskt Näringslivs ordförande sagt de nu närmast bevingade orden ”vad fan får jag för pengarna” om att betala skatt i Sverige backar han nu i en kommentar på organisationens hemsida. ”Jag uttryckte mig slarvigt”.

Det var i en intervju i SVT:s Uppdrag Granskning som Leif Östling  hävdade att han betalade för mycket i skatt, ”vad fan får jag för pengarna?” sade han bland annat.

Östling är en av de personer som genom den nya skatteparadisläckan pekas ut för att ha pengar utomlands för att betala mindre i skatt.

Uttrycket trendade snabbt på sociala medier, där folk under #VadFanFårjag på Twitter ger olika exempel på vad man får, och är lätt syrliga i kommentarerna. Det finns dock de som håller med Östling och försvarar honom.

Efter kritikstormen har nu Leif Östling förtydligat sitt uttalande på Svenskt Näringslivs hemsida.

”Under samtalet säger jag bland annat att jag inte får ”mycket” för de skatter jag betalar i Sverige. Det var slarvigt uttryckt. Sverige har en generellt fungerande välfärd. Det jag försökte säga var att jag personligen använt den i mycket liten utsträckning jämfört med mitt finansiella bidrag till den” skriver han.


Därefter har Östling en genomgång av hur mycket han betalat i skatt i Sverige och i Tyskland de senaste 7 åren. Enligt Östling rör det sig om närmare 180 miljoner i skatt.

Han hävdar också att pengarna som finns i bolag på Malta och i Luxemburg kommer från arbete utomlands, är bundna i företag och kommer att beskattas i Sverige på vanligt sätt när det blir utdelning på dem.

Östling påpekar också att uttalandet gjordes av honom som privatperson, och inte som företrädare för Svenskt Näringsliv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.