Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lemne lämnar Svenskt Näringsliv: Jag tänkte aldrig bli pensionär på det här jobbet

Carola Lemne.
Carola Lemne. Foto: Beatrice Lundborg

Svenskt Näringsliv planerar för ett tronskifte. Efter drygt tio år kommer vd:n Carola Lemne lämna sin post – så fort en ny vd är på plats. 

– Efter mina fyra år som VD kan jag säga att det är ett av Sveriges roligaste jobb, säger hon till DN. 

Svenskt Näringsliv startar nu processen med att rekrytera en ny vd. Nuvarande vd:n Carola Lemne fyller 60 i år och vill hinna testa någonting nytt innan pensionen. 

– Jag fyller sextio år i år och har alltid varit tydlig med att jag inte tänker bli pensionär på det här jobbet. Jag vill hinna testa på en ny karriär innan jag går i pension, säger hon till DN.

Tanken var först att hon skulle stanna på sin post tills hon var 62, men avtalsrörelsen 2020 förändrar läget.

– Jag pratade med vår ordförande Fredrik Persson och vi konstaterade att det inte är bra att gå in i en avtalsrörelse med en ny vd. I så fall måste bytet ske året innan, 2019, och då var det lika bra att dra igång processen direkt, säger Carola Lemne.

När Carola Lemne blir ombedd att summera sina år på Svensk Näringsliv svarar hon:

– Det är allt lite tidigt för det, jag har ju inte slutat än. 

Men hon fortsätter sedan. 

– Efter fyra år som vd kan jag säga att det är ett av Sveriges roligaste och mest utvecklande jobb. Jag ser de som ett enormt privilegium att ha fått de här åren inom organisationen och att få ha träffat alla Sveriges otroliga företagare.

När Lemne kom in som ny vd tog rekryteringsprocessen nästan ett år, och hon hade gott om tid att komma in i sitt arbete och bolla med den tidigare vd:n Urban Bäckström. Detta vill hon nu ge till nästa vd.

– Det är viktigt att det blir bra och nästa vd förtjänar en bra övergång. Nu har vi tid till det. Detta är ingenting dramatiskt, jag sitter kvar tills vi är klara med rekryteringen, säger Lemne.

Nu blickar Carola Lemne framåt, först och främst på den process som nu satts igång. 

– Det är full fart framåt nu, säger hon. 

Vilken karriär ska du testa när en ny vd är på plats?

– Jag kommer nog inte säga nej till något, jag är inte bra på det. Men innan jag tillträdde här hade jag några styrelseposter. Det är kul och jag gillar att arbeta på det sättet. Jag har lärt mig mycket under min karriär och tror att jag skulle kunna bidra på en sådan post.

Läs mer: ”Vi anklagas för att vilja mörda den svenska modellen”

Läs mer: Storm mot Carola Lemne och Svenskt Näringsliv

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.