Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Liga häktade – sålde svaren till högskoleprovet

Runt 68.000 personer skrev högskoleprovet i lördags.
Runt 68.000 personer skrev högskoleprovet i lördags. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisen slog till mot en lägenhet i Norrköping, mitt under högskoleprovet i lördags. Tre män är nu häktade misstänkta för att ha sålt de rätta svaren till provet. 

Fler personer är också anhållna som tros ha kopplingar till de tre häktade männen. 

Niklas Ahlgren, presskommunikatör på Ekobrottsmyndigheten, bekräftar att man gjort ett tillslag mot en lägenhet i Norrköping under helgen.

– Det har skett en insats som har med högskoleprovet att göra, mer vill jag inte säga, säger han.

Enligt NT, som var först med rapporteringen, ska flera miljoner kronor ha tagits i beslag under tillslaget, som gjordes av nationella insatsstyrkan tillsammans med den lokala polisen. Hur männen ska ha fått tag på de rätta svaren till högskoleprovet och sålt dessa vidare vill Ekobrottsmyndigheten inte gå in på.

– Det jag kan säga är att det är en omfattande och organiserad fuskverksamhet som har pågått i flera år, säger Niklas Ahlgren.

Under måndagen häktades tre män i åldrarna 22, 23 och 55 år. Männen, som är hemmahörande i Norrköping, är misstänkta för grovt skattebrott och grovt folkbokföringsbrott.  

– De är även misstänkta för medhjälp till osann försäkran eftersom de har försett de som har fuskat med svaren, säger Niklas Ahlgren.

Ytterligare ett flertal personer har anhållits misstänkta för att ha kopplingar till de häktade männen. Ahlgren säger att fuskhärvan kan svälla, men vill inte gå in på några detaljer, utan hänvisar till en pressträff på Ekobrottsmyndigheten på tisdagen. 

– Där kommer vi berätta mer om fallet, säger Niklas Ahlgren.  

På Universitets- och högskolerådet (UHR) känner man till polisens tillslag. Fusk är heller inte ett nytt fenomen under högskoleprovet. Därför har UHR vidtagit flera åtgärder för att komma åt fuskarna.

– Det är allvarligt om man fuskar sig in på en utbildning och orättvist att ta en plats för någon annan, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef UHR.

Med de nya verktygen för att stävja fusk har UHR återtagit resultaten för över 100 personer och stängt av och polisanmält ytterligare ett 50-tal i två år för osant intygande. Dessutom har en person dömts till dagsböter för osant intygande, enligt Tuula Kuosmanen. 

UHR har också skickat in en skrivelse på fler åtgärder till regeringen för att komma åt fuskare, bland annat vill man kunna göra kroppsvisiteringar ungefär motsvarande flygplatskontroller för att förhindra att personer tar med sig otillåtet material.

– Vi vill även kunna skydda tipsare för att komma längre i en utredning. I dag är tips på fusk som lämnas till oss allmän handling. Men förslagen ligger fortfarande på regeringskansliet för beredning. Det är inte helt enkla frågor att hantera, säger Tuula Kuosmanen. 

I lördags var 76.000 personer anmälda till högskoleprovet som genomfördes på 120 orter. 

Testa dig själv: Högskoleprovets orddel 2018 

Läs mer: Allt färre skriver högskoleprovet 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.