Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ligor lurar till sig miljardbelopp

Miljardfusket med pengar som ska gå till en av samhällets mest utsatta grupper är betydligt värre än man tidigare trott.

Misstänkt människohandel och grov kriminalitet med internationella kopplingar är några av Försäkrings­kassans fynd i den stora granskning som görs. Hundra­tals personer riskerar nu åtal.

– Inte ens i min vildaste fantasi hade jag trott att vi skulle se denna sörja som vi nu hittar under de stenar som vi vänder på, säger Svante Borg, som är ansvarig för kontrollen som Försäkringskassan gör av företag som ordnar personliga assistenter till brukare.

Startskottet för granskningen gick i december förra året. På listan fanns då 26 företag som skulle synas in i minsta söm med hjälp av polis och andra myndigheter.

Bakgrunden var upptäckten av allt fler fall av bedrägeri med assistansersättning. Det finns inga säkra tal, men enligt en uppskattning som har använts under senare år ligger fusk bakom cirka 7 procent av totalkostnaden – vilket skulle betyda att uppåt 1,5 miljarder kronor av skattemedel myglas bort i år.

Facit efter tio månaders arbete är att tre fyra företag har lagts åt sidan eftersom några brott inte bedöms kunna beläggas. I resten av ärendena pågår analyser, spaning och i vissa fall har förundersökningar mot bolag inletts.

Det fall som har kommit längst gäller ett stort assistansbolag i Örebro. Där häktades nyligen fem personer misstänkta för ekonomisk brottslighet av olika former.

– Det kommer att bli fler insatser under det kommande året. Totalt är det hundratals personer som riskerar åtal, och det gäller såväl bolagsägare som assistenter och brukare, säger Svante Borg.

Granskningen har tagit längre tid än väntat eftersom arbetet visat sig vara avsevärt mycket svårare än vad utredarna trodde.

– När vi har börjat titta på företagen har de visat sig ha en gigantisk spridning vidare till andra bolag och med kopplingar till grov kriminalitet.

Utredarna ska även ha hittat bevis för misstänkt människohandel.

– Det handlar om att de tar in arbetskraft som de sedan styr över. De här personerna får lön på papperet, men inte i handen. Hur många fall som vi har hittat vill jag inte gå in på ännu, men det förekommer som ett tydligt incitament i några av bolagen.

Hur mycket pengar som felaktigt har betalats ut till de granskade bolagen är svårt att överblicka i dag, enligt Svante Borg, men det handlar om många hundra miljoner. Det finns även misstankar om att flera hundra miljoner kronor har förts utomlands.

– I några av bolagen ser vi att det finns internationella kopplingar. Det handlar om länder dit det är lätt att resa och vistas utan att ge avtryck, att man är svår att spåra. Det är också länder där det är svårare för oss att få fram de pengar som vi tror har förts dit.

Kontroll av misstänkt fusk med assistansersättningen har pågått i flera år, men än så länge är det relativt få fall som har lett till åtal och fällande dom.

– Vi försöker nu få till robusta och kvalitativa utredningar som via hållbara åtal ger fler fällande domar.

Vid sidan av den särskilda satsningen pågår det ordinarie kontrollarbetet där enstaka ärenden utreds, antingen efter att Försäkringskassan själv har reagerat eller fått tips från myndigheter eller privatpersoner. Även där räknar Försäkringskassan med att flera åtal väcks under det kommande året. Enligt Svante Borg kommer fler fall i stil med Kanindansaren att dyka upp. Den mannen hade omfattande assistanshjälp av bland annat sina föräldrar, men avslöjades av en filmsnutt där han dansade runt utklädd till en Lisebergskanin.

– Det är viktigt för oss att komma ihåg att bara för att vi hittar så mycket parasiterande på assistansersättningen så får detta inte påverka vår grundläggande inställning till brukare, de är ärliga och den här förmånen är oerhört viktig för deras livskvalitet, säger Svante Borg.

Brukaren kan vara arbetsgivare

Den som har en stor och varaktig funktionsnedsättning kan få en eller flera personliga assistenter för att klara sin vardag. För att få assistansersättning från Försäkringskassan krävs att det grundläggande behovet, som hjälp att tvätta sig eller äta mat, är större än 20 timmar i veckan.

Den som får hjälpen kallas brukare och kan själv bli arbetsgivare för assistenten, antingen direkt eller via ett kooperativ. Brukaren kan också anlita ett företag som ordnar assistansen.

Efter timredovisning till Försäkringskassan betalas pengarna ut.

Källa: Försäkringskassan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.