Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 12:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/linus-larsson-en-brokig-skara-manniskor-som-har-blivit-kartlagda/

Ekonomi

Linus Larsson: En brokig skara människor som har blivit kartlagda

Över tusen svenskar finns med i en läckt databas från ett kinesiskt företag. DN:s Linus Larsson svarar på tre frågor om kartläggningen.

Vad innehåller databasen?

– Databasen är en förteckning över människor över hela världen, bland annat i Sverige. Filen innehåller personuppgifter, länkar till foton, företagskopplingar och annat. Det är information som i sig inte är särskilt privat och som i de flesta fall går ganska snabbt att hitta på nätet. Informationen kommer från öppna källor, som man brukar säga. Motsatsen – privat information, insamlad från dataintrång eller liknande – hade varit betydligt värre.

Men det är naturligtvis intressant att ett kinesiskt företag med påstådda kopplingar till den kinesiska underrättelsetjänsten har lagt sådan möda på att samla ihop den. Inte minst när man ser till hela omfattningen – 2,4 miljoner personer ska finnas med. Det är också möjligt att databasen innehåller mer än det man kan se i utdraget som DN har tillgång till.

Vilka har blivit kartlagda?

– Det är en brokig skara människor, allt från toppolitiker till mer eller mindre vanliga människor. Man kan se näringslivspersoner, diplomater och folk som är kända av helt andra anledningar. Exempelvis hittar vi en känd brottsling. Vissa tycks bara finnas med i egenskap av släktingar eller närstående till politiker. Kartläggningen ser ut att utgå från offentliga personer och fortsatt med människor i dess närhet. Minst ett barn så ungt som sex år gammalt, finns med i listan.

Vad är syftet med en sådan här kartläggning?

– Exakt vad den är tänkt att användas till vet vi inte. Men det ser ut som ett försök att skapa en persondatabas som gör att man kan skriva in ett namn och få upp åtminstone grundläggande information. Ett slags personakt, utan att göra sökningar på nätet. Därmed gör det ingen större skillnad vad man ändrar eller tar bort från sociala medier eller vanliga webbplatser, har informationen väl sparats i en databas som denna så försvinner den inte. Sett till vilka som ingår i databasen så ligger det nära till hands att tänka på både politiska och affärsmässiga syften. I Australien har man till exempel kunnat se att hela styrelsen i ett rymdteknikföretag har kartlagts.

Ämnen i artikeln

Kina
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt