Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Linus Larsson: Här är några höjdpunkter på prylmässan

02:19. Den stora hemelektronikmässan CES startar i veckan i Las Vegas. Med över 150.000 besökare är den en bra temperaturmätare på vad som väntar i prylväg under året. Här är några av höjdpunkterna att hålla koll på.

Den stora hemelektronikmässan CES startar i veckan i Las Vegas. Med över 150.000 besökare är den en bra temperaturmätare på vad som väntar i prylväg under året. Här är några av höjdpunkterna att hålla koll på.

Virtuell verklighet i verkligheten

○ Virtuell verklighet är knappast årets trend, det var en snackis redan i fjol. Snarare är det nu upp till bevis för tekniken som har hajpats i många år. Samsung har redan släppt sina glasögon, Sony och Facebook-ägda Oculus är på gång. Nu saknas bara ett användningsområde som slår an i en bredare målgrupp. Frågan är vad som ska få fler än de mest insnöade att vilja dra på sig glasögonen och försvinna in i en annan värld.

Håll utkik efter: Mjukvara, spel eller annan underhållning som når utanför nördkretsarna. Själva hårdvaran är inte längre begränsningen.

Elbilar, helst självkörande

○ För att vara en hemelektronikmässa tar bilarna förvånansvärt stor plats på CES. Det handlar om två saker: eldrift och autonomi. Intresset för självkörande bilar tycks inte mattas av, men en av de mest uppmärksammade är en mer konventionell elbil. Chevrolet Bolt ska visas i en första färdig version, en modell som hamnat i strålkastarljuset för dess balans mellan batterikapacitet och pris.

Lägg till en uppsjö leverantörer av teknik som ska göra bilarna smartare, mer uppkopplade och i bästa fall roligare. Det råder ingen tvekan om att bilindustrin sneglar en hel del åt teknikvärldens mer digitala delar för inspiration.

Håll utkik efter: Google och Ford väntas presentera ett samarbete under tisdagen. Förhandstipset är ett gemensamt bolag för att utveckla självkörande bilar.

Kroppsnära teknik

○ Wearables, denna svåröversatta term för teknik man bär på kroppen, skulle få sitt stora genombrott med Apple Watch. Men hittills har den inte blivit en succé värdig företaget som uppfann Iphone. Det lämnar spelfältet öppet för konkurrenter. Företag som Samsung och Fitbit har sina direkta konkurrentprodukter i form av klockor och träningsarmband. Andra bakar in funktionerna mer diskret, till exempel i träningskläder.

Håll utkik efter: Fler sensorer, färre skärmar. Wearables behöver inte vara självlysande, surrande små datorer med skärmar och högtalare. Framtiden kan lika gärna ligga i diskreta sensorer i allt från hörlurar till skor och kläder som mäter hur vi rör oss och mår.

Transportmojänger

○ Balansskotrar, små eldrivna brädor på två hjul som märkligt nog kallas hoverboards, slog igenom i fjol. De tycks ha varit en populär julklapp, att döma av antalet klipp på nätet där folk kraschar in i julgranar. På årets CES lär fler ha hakat på trenden.

Håll utkik efter: En maskin som kan utmana bilen. För ärligt talat är tolv kilometer i timmen-fordon som bara kan ersätta en sund promenad ingen bra idé.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.