Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hur dyr Iphone vågar Apple göra?

Tim Cook under presentationen av de ny Iphone-modellerna.
Tim Cook under presentationen av de ny Iphone-modellerna. Foto: Justin Sullivan/AFP

Nya modellerna visar att Apple inte ryggar för riktigt dyra Iphone. Känner du för att betala över 18.000 kronor för en mobil?

Apple visade på onsdagen upp tre nya Iphonemodeller. Dels de två toppmodellerna Iphone XS och Iphone XS Max (den senare med större skärm), dels den något enklare Iphone XR. De bygger vidare på Iphone X, som i fjol lanserades som den mest avancerade – och dyraste – i Apples utbud. 

Just priset fick då en del att hoppa till. 1000 dollar för en mobil? Om någon sedan dess har tvekat på att företaget siktar på att ta ut rejäla pengar för sina finaste modeller så är det slut på det nu. Nya Iphone XS Max är ännu snäppet dyrare och kommer i Sverige gå loss på från 13.995 kronor. Vill du ha största minnet? Det blir 18.395 kronor.

Det är rätt mycket pengar för en mobiltelefon. Men också helt i linje med vad Apple satsar på. Ser man till hela världsmarknaden är Apple mycket långt ifrån att vara störst. Andra säljer fler mobiler. Men Apple kan fortfarande pressa upp priser. Dagens lansering visar att det inte finns några planer på att ändra detta. 

Frågan är bara hur långt det går. Många användare är lojala och ser Apple som något annat än den långa raden av Androidorienterade mobiltillverkare. Men man ska inte inbilla sig att det inte finns gränser. De nya modellerna är förbättringar från Iphone X – snabbare, bättre skärm och uppdaterad kamera – men det är fråga om stegvisa uppgraderingar, knappast någon revolution även om företaget gör sitt bästa för att få det att låta så.

Kvällens andra nyhet var Apple Watch Series 4, en ny version av klockan. Förhandstipsen om en större skärm visade sig stämma, men ett par andra funktioner har också hittat in i armbandsuret. 

En ny sorts pulsmätare, till exempel. Den ska kunna ta ett slags EKG och skicka varningar om något händer med ens hjärtrytm som kan vara tecken på att man inte är frisk. Dessutom ska en rörelsesensor känna av om bäraren faller och automatiskt skicka en varningssignal om man inte kvickt bekräftar att man är okej.

Om funktionerna fungerar riktigt bra kan de möjligtvis förvandla klockan från ett käckt tillbehör till något viktigare. Förr marknadsfördes hur Apple Watch kunde hjälpa ens träning och visa uppdateringar för folk i farten. Nu handlar det om hjärtfel och farliga fall. 

Apple kanske inte bara tänker på sin målgrupp som rik, utan också lite till åren.

Läs mer:

Nyheterna Apple lurat på

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.