Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/linus-larsson-kris-efter-kris-under-pichais-tid-som-vd/

Ekonomi

Linus Larsson: Kris efter kris under Pichais tid som vd

Foto: Nancy Pastor

Som vd har Sundar Pichai lett Google vid flera av företagets största strider och kontroverser. Han sover dåligt om natten, säger han i en DN-intervju. Och det finns gott om saker som kan hålla honom vaken. 

För fyra år sedan tog Googles grundare ett steg tillbaka. Larry Page och Sergey Brin, studiekamraterna som hade fått en sällsynt bra idé till en sökmotor, bildade det nya ägarföretaget Alphabet och degraderade Google till ett dotterbolag. 

Googles vd Sundar Pichai: Jag sover inte bra om natten Vid den tiden hade deras teknikimperium vuxit ur sin kostym, med allt från självkörande bilar till robotar och medicinsk forskning. Men det var Google som tjänade pengarna, och de behövde någon att styra denna viktiga skuta. 

Valet föll på Sundar Pichai. På ytan en person som har mycket gemensamt med grundarna – ännu en ingenjör från Stanforduniversitetet mitt i Silicon Valley. Men också en affärsutbildad, före detta ledarskapskonsult på McKinsey som hade klättrat i Googles hierarki i ett decennium.

Sundar Pichai tvingades försvara projektet

Någon som kan ta hand om en kris, kan man tro. Och kris blev det, den ena efter den andra. Under Sundar Pichais tid har Google gått igenom många av företagets största skandaler.

■ Kina: När planerna på en specialbyggd, censuranpassad sökmotor för den kinesiska marknaden läckte ut ledde det till en mindre revolt inne på bolaget. Sundar Pichai tvingades försvara projektet, med en blandning av löften om att det var ett diffust projekt långt från lansering, och argument om att även en censurerad sökmotor kan hjälpa människor att hitta viktig information.

■ En manlig Googletekniker skrev och släppte ett manifest där han argumenterade för att biologiska skillnader mellan män och kvinnor förklarar kvinnors underrepresentation i teknikvärlden och särskilt på högre poster. Kvinnor är, skrev han bland annat, mer neurotiska.

Betyder det att han sitter löst? Nej, knappast

Det ställde Sundar Pichai inför ett val: Sparka honom eftersom påhoppen i manifestet bröt mot arbetsplatsens regler, men då riskera att framstå som att han stoppar yttrandefrihet inom bolag. Eller låta honom vara kvar och skicka signalen till kvinnliga anställda att det är okej att utmåla dem som neurotiska undermänniskor. Teknikern fick sparken. 

■ Flera granskningar har pekat på Youtubes roll i radikalisering och i högerpopulismens globala frammarsch. Mycket av kritiken har riktats mot algoritmerna och dess rekommendationer, som i åtminstone vissa fall tycks leda användare mot mer och mer radikala budskap.

Och det är inte allt. Under dessa fyra år har Google tvingats betala enorma miljardböter för brott mot konkurrensregler. Sundar Pichai har fått hantera interna strider om huruvida bolagets teknik ska erbjudas för militära syften, vilket har fått tusentals anställda att skriva under ett protestbrev. I DN-intervjun säger Sundar Pichai att radikaliseringen på Youtube får honom att sova dåligt. Men listan över sådant som kan hålla honom vaken är betydligt längre. 

Betyder det att han sitter löst? Nej, knappast. En vd arbetar ytterst för aktieägarna. Och de klagar knappast. Sedan han tillträdde hösten 2015 har aktiens värde nästan fördubblats. 

Googles vd Sundar Pichai: Jag sover inte bra om natten