Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Teknikvärlden har ursäktat mäns övergrepp för länge

Teknikvärlden har förminskat trakasserier och varit för slapp inför män som går över gränsen.

Jag blev uppringd, det var helg och det gällde jobb men det var ett av de där samtalen man låter pågå länge ändå. Strax innan hade jag lagt ut trådar i Facebookgrupper och till kontakter på svenska teknikbolag, frågat om någon vill berätta om övergrepp och trakasserier som kvinnor i andra branscher har gjort under hashtaggen #metoo. Det blev inga fler intervjuer, i stället samordnades ett upprop undertecknat av hundratals kvinnor som DN i dag publicerar.

Berättelserna om övergrepp är som ekon från det vi har hört från jurister, sångare, skådespelare, dansare... En påminnelse om det självklara: Det här handlar inte om branscher, det handlar om samhället.

Men det där samtalet påminde om hur teknikvärlden ändå kan utmärka sig. För det första så är det, ja fortfarande, en väldigt mansdominerad bransch. Men hon som ringde berättade också om hur klichébilden av nörden, den socialt missanpassade mannen, har spelat en särskild roll för att ursäkta trakasserier. Än i dag är det en omhuldad stereotyp, sprungen delvis ur gamla uppfattningar om hur en tekniker ska vara: Asocial, fyrkantig i tanken. Men den är inte bara en fördom, visst finns det de som verkar ha lockats till ett jobb där de får umgås mer med kod än med människor.

En rejäl uppgörelse med sexism och inställningen att vissa män måste få hållas, kanske?

När de missanpassade går över gränser, då får man se lite mellan fingrarna, hade hon som ringde fått höra. Gång på gång. "Han vet ju inte bättre. Han klarar ju inte att tala med kvinnor. Han är ju sån." Det är som en spegelbild av det berömda "manliga geniet" som enligt otaliga vittnesmål har fått bete sig hur som helst i kulturvärlden. "Han är ju sån." Utagerande och högaktad man med makt eller kufig introvert tekniker. Båda har ursäktats, problemen sopats under mattan. De är ju sådana, oavsett hur de är.

Läs också: De har skrivit under uppropet

Hon som ringde mig berättade om trakasserier från 1990-talet till i dag. Om hur kvinnor undviker personalfester och afterwork för att slippa tafs. Hur hon bytte jobb för att slippa det värsta. Om hur man i it-branschen är extra utsatt eftersom så många arbetar som konsulter. Jo, högavlönat och god arbetsmarknad – men ofta utplacerad hos betalande kund där man förväntas finna sig i det mesta. Vad skulle det betyda att protestera? Uteblivna fakturerade timmar, kanske ett förlorat kontrakt?

It-branschen och andra tekniksektorer har i stort misslyckats med att attrahera kvinnor. Branschorganisationernas tänkare har lagt pannorna i veck: Vi har brist på personal, samtidigt som kvinnor inte lockas till vår bransch. Vad gör vi fel?

En rejäl uppgörelse med sexism och inställningen att vissa män måste få hållas, kanske? De behöver inte ens lista ut hur. Gör som vanligt, snegla på USA. Där trädde tiotals kvinnor fram i en artikel i New York Times, månader innan #metoo blev ett begrepp. Trakasserande chefer tvingades bort, debatten tog fart. 

Kanske startar #teknisktfel något liknande här.

Läs också:

”Jag vågade inte berätta – då kanska jag inte skulle få sjunga mer” 

Hon lämnade politiken på grund av sexuella trakasserier

Inget tyder på att #metoo ebbar ut i USA

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.