Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/linus-larsson-troligtvis-slutet-for-svensk-datalagring/

EKONOMI

Linus Larsson: Troligtvis slutet för svensk datalagring

KOMMENTAR. Sannolikt kan Sverige inte längre tvinga operatörer att lagra uppgifter från internet och telefoni. Det är ett stort bakslag för den svenska statens linje och en seger för datalagringens kritiker.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

På onsdagen kom vad som troligtvis innebär slutet för datalagring i Sverige. EU-domstolen budskap är svårt att ta miste på: Att tvinga operatörer att ständigt lagra information om alla sina kunder är olagligt.

Eller som det heter på juridiska: ”Unionsrätten utgör hinder för en generell och odifferentierad lagring av trafikuppgifter och lokaliseringsuppgifter.”

Trafikuppgifter är vem som kommunicerar med vem, och när. Lokaliseringsuppgifter är din position, loggade i varje mast din mobil har anslutit till. Båda kan användas av polisen för att utreda brott. Båda innebär också, med domstolens ord, ett ”synnerligen allvarligt” ingrepp i människors liv.

Sverige har i år efter år stridit för lagring. Först drev dåvarande justitieminister Thomas Bodström på för EU-direktivet som tvingade medlemsländerna att datalagra. Det blev verklighet och infördes i svensk lag. Sedan skrotades direktivet, som ansågs kränka grundläggande rättigheter. Men de svenska lagarna blev kvar. En utredning tillsattes, men den gav i fjol grönt ljus – trots att direktivet inte gäller kunde de svenska lagarna kvarstå, menade utredaren Sten Heckscher.

Svenska operatörer trotsade reglerna och slutade med lagringen, med hänvisning till EU-domstolen. Då gick Post- och telestyrelsen till domstol. Det är ett sådant fall, mot Tele2, som EU-domstolen nu har granskat.

Nu ska Kammarrätten ta upp fallet igen och tolka avgörandet från EU-domstolen. Den troliga vägen är så här: Tele2 får rätt i sin vägran, Post- och telestyrelsen förlorar och därmed faller datalagringen i Sverige.

Man kan knappast tolka det som annat än ett stort bakslag för den svenska statens linje och en seger för datalagringens kritiker.

Det betyder dock inte att striden är helt över. Det lämnas en öppning för ”riktad lagring”. Det öppnar för olika tolkningar. Ska det betyda att specifika personer, misstänkta för grova brott ska få sin kommunikation loggad? Eller att mobilmasterna i ett särskilt brottsutsatt område ska registrera alla mobiler i närheten? Eller att lagringen får starta igen i hela landet, på grund av förhöjd hotbild?

Sista ordet är inte sagt i frågan, men det råder ingen tvekan om att EU-domstolens avgörande får stor betydelse för Sverige.