Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Två saker sticker ut i Iphone X

01:27. Ansiktsigenkänning – ingen hemknapp. Trådlös laddning. Några av nyheterna när Apple presenterade sin nya Iphone under tisdagen.

Apple presenterade sin nya flaggskeppsmobil på tisdagen. Levde den upp till förhandshajpen?

I år är det tio år sedan den första Iphonen presenterades, en händelse vars betydelse för teknikvärlden är svår att överdriva. Men på senare år har det varit ganska skralt med intressanta uppdateringar. Nya modeller har släppts år efter år. Men det var länge sedan något verkligen stack ut.

Tioårsdagen ökade pressen ytterligare. På tisdagen kom svaret: Iphone X, den nya toppmodellen. Imponerar den? Det är svårt att säga innan man har kunnat göra ett ordentligt test, men det är helt klart den största förändringen på ett par år.

Två saker sticker ut. Det första är skärmen, som bygger på den bättre oled-tekniken och mycket väl kan kännas behagligare och mer färgstark. Den täcker nästan hela mobilens framsida, vilket slösar mindre med utrymmet. Hemknappen är skrotad så skärmen kan gå hela vägen ner.

Få saker är mer påtagliga än en bättre skärm, så lever den upp till vad den lovar så kan det bli betydelsefullt.

Det andra är en rad kameror och sensorer som läser av ansikten. Man kan beskriva det som att Iphone X kan 3d-skanna ditt ansikte och lära sig i detalj hur det ser ut. Det öppnar för att logga in på telefonen genom att bara titta på den, men också andra funktioner.

Och så får den trådlös laddning, som fungerar på samma sätt som hos konkurrenterna – man lägger mobilen på en platta i stället för att koppla in den med sladd.

Jo, det ska sägas att mycket av detta finns i konkurrenternas Android-mobiler. Så har det varit ett tag nu, att Apple är långt ifrån först med tekniska landvinningar. Men Iphone har en särskild följarskara.

Ett annat förhandstips som visade sig stämma var priset. 999 dollar (från 11 495 kronor i Sverige) kommer toppmodellen gå på. Det är dyrt, inte minst betydligt dyrare än Iphone 8, en mer konventionell uppgradering som också visades på tisdagen. Den kan man få för 699 dollar.

Levde Apple upp till förväntningarna? Man måste testa närmare för att ge ett riktigt svar, men klart är att Iphone X är mer än de gradvisa uppgraderingar man har vant sig vid. Frågan är om den motiverar den rejält tilltagna prislappen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.