Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 20:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lisebergs-vd-om-coronakrisen-vi-ar-i-ett-valdigt-osakert-och-kritiskt-lage/

Ekonomi

Lisebergs vd: ”Märkligt att Sverige gör en annan bedömning än alla andra länder”

Lisebergs vd Andreas Andersen.
Lisebergs vd Andreas Andersen. Foto: Adam Ihse/TT

Nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund får nej. Regeringen meddelar inget undantag från 50-personersgränsen för resten av sommaren.

Samtidigt får djurparker som Kolmården, Furuvik och Borås, stora köpcenter och nöjesanläggningar som Astrid Lindgrens värld och High Chaparral hålla öppet. 

– Frustrerande, säger Lisebergs vd Andreas Andersen. 

Andreas Andersen fick nyheten om inrikesminister Mikael Dambergs (S) besked strax före ett styrelsemöte i den kommunala nöjesparken i Göteborg. På dagordningen fanns en genomgång av planen för hur man skulle kunna öppna coronasäkert. 

– Det är klart att det här är väldigt frustrerande. Vi får tänka till nu. Vi får tänka om. Det blir en väldigt olycklig situation för Liseberg och för hela Göteborg och besöksnäringen.

Att djurparker, stora nöjesanläggningar som Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, äventyrsbad och köpcentrum som Mall of Scandinavia och Nordstan kan hålla öppet i pandemin, medan nöjesparker som Gröna Lund, Skara Sommarland och Liseberg, den senare med normalt över tre miljoner gäster per år, tvingas ha fortsatt stängt har att göra med regeringens särskilda förordning om max 50 besökare under pandemin. 

Lisebergs vd Andreas Andersen under en pressträff i Göteborg, 24 april 2020.
Lisebergs vd Andreas Andersen under en pressträff i Göteborg, 24 april 2020. Foto: Adam Ihse / TT

Nöjesparkerna i storstäderna faller nämligen in under ordningslagens regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Där specificeras att ”tivolinöjen och festtåg” ska räknas som just ”offentlig tillställning”.

Inrikesminister Mikael Damberg motiverar beslutet med att man gjort en sammanvägd bedömning. 

– De lättnader i restriktionerna som redan gjorts inför sommaren får räcka och vi har ett ansvar för att se till att smittspridningen inte tar ny fart. Vi har också konsulterat Folkhälsomyndigheten som inte anser att vi ska göra förändringar i förordningen, säger han till Sveriges Radio.

På frågan om varför det ska det vara fritt fram att gå på djurparker men inte på nöjesparker svarar Damberg SVT:

– Börjar vi göra undantag för en sektor börjar man fråga sig varför inte Allsvenskan i fotboll ska få ett undantag, varför inte utomhuskonserter ska få ett undantag. Vi anser att vi har gjort ett antal lättnader i restriktionerna inför sommaren och vårt fokus är att hålla ut och hålla i.

Christer Fogelmarck är koncernchef och vd för Parks and Resorts, som äger både Gröna Lund, Kolmården, Skara sommarland och Furuvik. Han säger till DN:

– Är det något vi kan så är det att hantera stora grupper människor på begränsade ytor, och har exempelvis förberett digitala köer omfattande hygienrutiner. Det är den här särfördelningen som känns obegriplig, att exempelvis badhuset i Skövde kan ha haft öppet som vanligt under coronakrisen medan Skara Sommarland – som är en utomhuspark – inte kommer kunna öppna.

Lisebergs vd Andreas Andersen säger till DN att ”det är svårt för oss att göra en annan hälsomässig bedömning” än Folkhälsomyndigheten och regeringen.

 – Men det är ju väldigt märkligt att Sverige gör en annan bedömning kring nöjesparkerna än vad man gör i alla andra länder. 

Det politiska trycket om en regeländring har ökat den senaste tiden. 

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson har föreslagit att Sverige gör som grannländerna och sätter ett tak på en besökare per fyra kvadratmeters parkyta. Näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) har skrivit till inrikesministern att han anser att ”politisk oförmåga riskerar tusentals jobb och en konkursvåg i sommar”.

Liberalernas näringspolitiska talesperson Arman Teiomuri skriver på twitter: ”Givetvis ska vi hålla i och hålla ut. Dock oroar regeringens dubbla budskap; att djurparker och köpcenter kan vara öppna medan nöjesparker inte får undantag.”

Lisebergschefen säger att man hade tagit fram ”en ganska detaljerad playbook” för hur parken skulle ha kunnat öppna på ett ansvarsfullt sätt. Men nu kan den alltså läggas på hyllan. 

Andreas Andersen säger att man hade en prognos om att tappa ungefär en halv miljard i omsättning 2020, att jämföra med fjolårets omsättning på 1,3 miljarder. Men den prognosen byggde på en snar öppning. Ungefär 300 av Lisebergs 400 anställda är korttidspermitterade i snitt 50 procent av arbetstiden. 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt