Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lissabons invånare har inte råd bo kvar

Ljudkulissen i Lissabons äldre kvarter utgörs allt mindre av gnisslande spårvagnar och allt mer av resväskor som rullas på kullerstenarna.
Ljudkulissen i Lissabons äldre kvarter utgörs allt mindre av gnisslande spårvagnar och allt mer av resväskor som rullas på kullerstenarna. Foto: Ana Brigida

LISSABON. På bara några år har turistboomen i Portugal sänkt arbetslösheten med mer än hälften. Nackdelen är att invånarna tvingas ut från de gamla stadskärnorna på grund av höjda hyror. Nu vill borgmästaren i Lissabon reglera antalet lägenheter som får hyras ut till turister.

Tidigare var det mest säregna ljudet i stadsdelen Mouraria spårvagnarna som gnisslade i kurvorna uppför kullarna. Nu är det ljudet av rullväskor som dras över kalkstenstrottoarerna.

– Så fort man öppnar dörren på morgonen står det en turist och tar en bild, säger Carla Pinheiro, 48.

Hon bor på Rua dos Lagares i Mouraria som är känd för att det var här som fadon uppfanns. Nu har fadon trängts bort och fastigheterna köpts upp av investerare som renoverat de charmiga husen. En del av lägenheterna ägs av västeuropeiska pensionärer som inte behöver betala skatt på sin tjänstepension om de bosätter sig i Portugal. Andra lägenheter har köpts upp av rika portugiser som hyr ut till turisterna. På bara några år har över hälften av gatans cirka hundra fastigheter sålts.

– Stadsdelen håller på att tömmas på sina invånare, klagar Carla Pinheiro.

Hon pekar på slaktaren som i nästa månad måste stänga sin butik. Livsmedelsaffären i kvarteret har redan gett upp. Stamkunderna som köpte mjölk och bullar på morgonen finns inte längre kvar. Turisterna tar i stället frukost på de nya caféerna där kaffet kostar det dubbla från tidigare. 

Så fort man öppnar dörren på morgonen står det en turist och tar en bild

När fastighetsägaren, där Carla Pinheiro bor, sålde huset till en investerare för två år sedan ville han höja hyran från 3.000 kronor till 7.500 kronor i månaden. Portugal har de lägsta lönerna i Västeuropa och Carla Pinheiros grannar klarade inte höjningen. Tillsammans med de andra 16 hyresgästerna vägrade hon att flytta ut när den nye ägaren försökte vräka dem.

– Vår rätt till bostad står i grundlagen, säger hon.

Carla Pinheiros hyra höjdes med 150 procent över en natt. Trots att värden hotar med vräkning vägrar hon att flytta.
Carla Pinheiros hyra höjdes med 150 procent över en natt. Trots att värden hotar med vräkning vägrar hon att flytta. Foto: Ana Brigida

Hennes grannar var beredda att ockupera huset, men kommunen lyckades medla och till slut gick den nye ägaren med på att frysa hyrorna i fem år. Vad som händer sen vet hon inte.

– Detta hus överlevde tsunamin 1755. Det ska överleva turistinvasionen också. Vi vill att kommunen köper fastigheten, säger hon.

För fem år sedan var nästan en femtedel av den arbetsföra befolkningen i Portugal utan jobb. Landet ingick i gruppen med Italien, Grekland och Spanien som kallades för PIGS-länderna. Portugal behövde inkomster snabbt och valde att satsa på turismen. Regeringen subventionerade lågprisflygbolagen som började flyga på Lissabon och Porto och inom några år hade ryktet spritt sig: I Portugal kunde man leva latinskt lyxliv för halva priset. Regeringen tog även bort skatten för europeiska pensionärer, vilket gjort att tiotusentals svenskar och fransmän bosatt sig i Portugal. I de fashionabla förorterna Estoril och Cascais är det i dag nästa lika vanligt att höra svenska på gatan som engelska. En av de senaste svenskarna som flyttat till Portugal är skådespelerskan Alicia Vikander och hennes man Michael Fassbender. Paret har köpt en takvåning i stadsdelen Alfama som också har gentrifierats. I en intervju med modetidningen Vogue säger Vikander att stämningen i Alfama påminner om den i Williamsburg i New York.

Sedan två år tillbaka bor även artisten Madonna i Lissabon.

– Madonnas flytt har betytt enormt mycket för oss. Om hon så bara postar ett inlägg från en musikbar i Lissabon syns det för miljontals människor, säger Portugals turistminister Ana Mendes Godinho till DN.

Tidigare hade inte turistministerposten särskilt hög status i Portugal. I dag ligger turistdepartementet i samma byggnad som finansdepartementet och har blivit en av de viktigaste pelarna i den socialdemokratiska regeringen. För fem år sedan kom tio miljoner turister om året till Portugal. Nu kommer det över 20 miljoner turister om året.

– Vi har lyckats med vår strävan att dra Portugal ur krisen, säger Ana Mendes Godinho.

Turismminister Ana Mendes Godinho.
Turismminister Ana Mendes Godinho. Foto: Ana Brigida

Hon är dock medveten om att turisttrycket blivit för högt på stadskärnan i Lissabon och försöker nu sprida turismen till hela landet.

– Nu vill vi satsa på vinturismen på landsbygden, säger hon.

När Portugals ekonomi kraschade i eurokrisen 2009 införde den dåvarande högerregeringen marknadshyror och halverade kontraktstiden för hyreskontrakten. Den förändringen utnyttjar nu Lissabons fastighetsägare när efterfrågan på lägenheter ökat. En del fastighetsägare stänger av el och vatten för att tvinga bort de gamla hyresgästerna. De mest desperata hyresgästerna beger sig till organisationen Habitat som varje tisdag klockan 18:00 ger gratis rådgivning till hyresgäster som riskerar att vräkas.

– Jag och min man har bott i samma lägenhet i 45 år, men nu vill fastighetsägaren sälja huset och slänga ut oss på gatan, säger Maria Helena Afonso, 62.

Rådgivaren på Habitat berättar att lagen står på hennes sida och ingen kan tvinga ut henne på gatan.

– Kan jag fortsätta att bo i min lägenhet, undrar hon.

Rådgivaren svarar.

– Ja, det kan du.

Maria Helena Afonso och hennes make har bott i samma lägenhet i 45 år. Nu hotas de att kastas ut när fastighetsägaren vill sälja huset.
Maria Helena Afonso och hennes make har bott i samma lägenhet i 45 år. Nu hotas de att kastas ut när fastighetsägaren vill sälja huset. Foto: Ana Brigida

Risken är dock att fastighetsägaren stänger av el och vatten.

– Vi har själva renoverat badrummet och köket. Slipat golvet och betalt en renovering av taket. Vi har investerat i lägenheten och är för gamla för att flytta, säger Maria Helena Alfonso.

Borgmästaren i Lissabon, som tillhör det socialdemokratiska socialistpartiet, är medveten om att stadens största problem blivit turistboomen som tvingar ut invånarna i förorterna. För att sätta stopp för flykten har han lämnat in ett lagförslag till parlamentet som ska ge kommunerna rätten att reglera antalet lägenheter som får hyras ut via tjänsten Airbnb. Tanken är att i vissa stadsdelar, som Mouraria och Alfama, ska inte fler lägenheter tillåtas att hyras ut till turister.

– Vi måste hitta balansen igen. Försvinner de lokala invånarna så försvinner också den unika stämningen som turisterna gillar, säger Fernando Medina, borgmästare i Lissabon sedan 2015.

Läs mer: Paris går till frontalangrepp på uthyrningsjätten Airbnb 

Han vill hitta en gräns för hur många lägenheter som ska få hyras ut i en stadsdel.

– Jag tänker mig att högst hälften ska få hyras ut, säger Fernando Medina till DN.

När spårvagn efter spårvagn passerar fylld med turister får Lissabonborna vänta på nästa.
När spårvagn efter spårvagn passerar fylld med turister får Lissabonborna vänta på nästa. Foto: Ana Brigida

En annan utmaning är kollektivtrafiken. Turistinvasionen har gjort att köerna till spårvagnslinjerna ringlar så långa att stadens pensionärer inte längre får plats på spårvagnarna.

– Vi planerar att ersätta med bussar, eftersom vi inte har fler spårvagnar, säger borgmästaren.

På kullen bakom det centrala torget Rossio bor 28-åriga Joana Santos i en mysig tvårumslägenhet som nästan är 200 år gammal. När hon skrev kontrakt för tre år sedan betalade hon 3.500 kronor i månaden. Nu vill fastighetsägaren höja till 8.000 kronor i månaden, vilket är nästan hälften av en genomsnittlig månadslön i Portugal. Joana Santos går fram till sin balkong och drar undan gardinerna.

– Härifrån kan jag gå till mitt jobb som ligger fem minuter bort. Men nu måste jag flytta, säger hon.

Joana Santos är en av många Lissabonbor som inte har råd att bo kvar när hyrorna stiger.
Joana Santos är en av många Lissabonbor som inte har råd att bo kvar när hyrorna stiger. Foto: Ana Brigida

För att hitta en hyreslägenhet hon kan betala för måste hon ut i förorten. Det gör att hennes pendlingstid kommer att öka till minst två timmar om dagen.

– Jag vet inte om det är lönt för mig att bo kvar i Lissabon. Jag måste kanske säga upp mig och flytta till en mindre stad på landsbygden, säger hon.

 

Fakta.Fördubblat antal turister på fem år

2013 var arbetslösheten 18 procent i Portugal, enligt Eurostat. Nu är den nere på 7,9 procent, vilket är betydligt lägre än grannlandet Spanien som fortfarande har en arbetslöshet på 16, 3 procent.

För tio år sedan fanns det 28.000 bostäder som var registrerade för korttidsuthyrning. I dag finns det 61.000. Det finns också många korttidsboenden som inte är registrerade och hyrs ut svart.

Antalet turister har ökat från 10 miljoner till 20,6 miljoner per år på mindre än fem år.

Turismen utgör numera 12,5 procent av Portugals BNP.

Portugal har 10,3 miljoner invånare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.