Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lista: Så har digitaliseringen förändrat samhället

3D-skrivare används allt oftare i tillverkningsindustrin.
3D-skrivare används allt oftare i tillverkningsindustrin. Foto: Alamy

10 exempel på hur digitaliseringen har slagit igenom.

1. E-handeln har ökat från 3 procent av global varuhandel 2005 till 12 procent 2013.

2. Tillverkningsindustrin har i allt högre grad börjat använda 3D-skrivare, en sorts mindre robot som kan skriva ut produkter.

3. Skypes andel av internationella telefonsamtal har gått från 3 till 39 procent.

4. Internationell handel med tjänster som bygger på digitala plattformar har ökat från 51 till 63 procent.

5. Allt fler läser e-böcker och nyheter konsumeras i allt högre grad digitalt.

6. Utbildning kan erbjudas via nätet och nå mycket större skaror till en låg kostnad. På samma sätt kan kroniskt sjuka följas och få råd via olika digitala tekniker.

7. Klyftan mellan välutbildad och lågutbildad arbetskraft riskerar att öka. I Sverige ligger arbetslösheten bland universitetsutbildade runt 5 procent, för dem som inte gått ut gymnasiet är den runt 20 procent.

8. 2014 hade nio av tio svenskar tillgång till internet och dator, enligt internetstatistik från .se. Totalt tillbringar de 21,6 timmar per person på internet i veckan.

9. Enligt EU:s statistikbyrå är internetanvändandet i Europa högst i Sverige, Island, Norge, Danmark, Nederländerna och Finland. Snittet för EU-länderna är 79 procent.

10. Google har utvecklat förarlösa bilar. Längre fram i tiden kan jobbet som chaufför vara hotat, ungefär på samma sätt som jobb gick förlorade när bilar ersatte häst och vagn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.