Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Lite perverst” säger dansk politiker om könsrollsbyte

Pia Adelsteen ser inte med blida ögon på Toys´r´Us julkatalog.
Pia Adelsteen ser inte med blida ögon på Toys´r´Us julkatalog. Foto: Dansk Folkeparti

Danska delen av leksakskedjan Toys´r´Us har tagit fram en katalog inför julen där en pojke ses leka med dockor och en flicka styr en drake. Löjligt och lite perverst, säger en politiker i populistiska högerpartiet Dansk Folkeparti.

Pia Adelsteen, talesperson i jämlikhetsfrågor för partiet, säger till danska tv-kanalen TV 2 att det framstår som ”en smula underligt att det bara är en minoritet som är representerad i leksakskatalogen”.

– Som jag ser det har barn sina respektive kön när de föds, de har skilda intressen, de leker på skilda sätt. Det är det gängse mönstret, och det är också det jag anser man bör visa upp, säger Adelsteen.

Det att visa vad ”ett fåtal gör” leder mot det perversa, menar Pia Adelsteen:

– Man kan ju jämföra med det som skett i Sverige, där man har könlösa förskolor. Det är ditåt de sneglat, och det är därför de gör så här. Det finner jag underligt, säger Adelsteen och tillägger bland annat att barn i svenska förskolor ”inte tillåts säga han och hon”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.