Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Liten klimateffekt av närodlad mat

Foto: Nicklas Thegerström

Att handla närodlad mat har relativt liten klimateffekt. Vill vi verkligen göra en insats för klimatet bör vi tänka mer på vad vi äter, snarare än på hur och var maten producerats, enligt en ny rapport.

I rapporten, som tagits fram av forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet, slås fast att det viktigaste av allt är att dra ner på köttkonsumtionen, och i stället äta mer vegetariskt.

Forskarna tog fram matkassar med olika typer av matprodukter och beräknade utsläppen av växthusgaser från var och en av dem.

De konstaterar att det kan ha betydelse för utsläppen hur långt produkterna transporterats, exempelvis färsk frukt och färska grönsaker, men i det stora hela ger inköp av närodlad mat en marginell effekt.

– Att ha närodlat som en grundläggande klimatprincip leder fel, säger Stefan Åström, en av forskarna bakom rapporten.

Enligt analyserna var matkassarna med enbart vegetariska produkter de klimatvänligaste. Växthusgasutsläppen från sådana kassar låg på cirka 10 kilo per kasse (omräknat till så kallade koldioxidekvivalenter).

En genomsnittskasse, med kött och grönsaker blandade, fördubblade utsläppen. Effekterna av det närodlade alternativet var liten.

Forskarna konstaterar också att det har betydelse om man använder bilen mycket när man handlar maten.

Frågan är då vad som bör göras för att få till en förändring. Ska vi ha klimatskatt på kött?

– Det skulle nog inte bli så uppskattat. Men det är viktigt att ta upp problematiken. Vi känner att frågan om mat och klimat gått i stå, delvis som en följd av att många har fört fram detta med närodlat som en patentlösning, säger Stefan Åström.

Han är medveten om att det kan bli svårt att få folk att avstå från kött.

– Jag är inte heller vegetarian, men vi borde äta kött mer sällan, och då kanske satsa på verkligt bra kött.

Mat och klimat

Matkonsumtionen svarar för en ansenlig del av växthusgasutsläppen, både globalt och i Sverige. Enligt vissa beräkningar kan den svara för uppemot 20 procent av de svenska utsläppen.

I studien har forskarna beräknat växthusgasutsläppen från matkassar fyllda med olika matprodukter. Den genomsnittliga kassen, som vägde 15 kilo, var fylld med varor utifrån försäljningen av de olika produkterna i Sverige.

Enligt analysen kan man sänka sina utsläpp med hälften genom att avstå från kött.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.