Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/live-regeringen-haller-presstraff-om-arbetslivskriminalitet/

SVENSK POLITIK

Ny delegation mot arbetslivskriminalitet ska mota ”skurkföretag”

13:13. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller pressträff med anledning av den nationella delegationen mot arbetslivskriminalitet.

För att bättre komma åt den grova arbetslivskriminaliteten inrättar regeringen en nationell delegation med ledamöter från arbetsmarknadens parter.

– Skurkföretag ska inte finnas på den svenska arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

I augusti aviserade regeringen att man vill inrätta en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet med uppdrag att förstärka kunskapen kring brottsligheten i Sverige samt samla och stödja relevanta aktörer.

Arbetskraftsexploatering, ekonomisk brottslighet, bidragsbrott, brott mot utlänningslagen och brott mot arbetsmiljöregler är exempel på brottskategorier som regeringen vill hjälpa stävja med delegationen.

På en pressträff på måndagen meddelade Nordmark att delegationen nu blir verklighet.

– Vi har aktörer inom flera branscher som har satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft. Ibland finansierar vinsterna från detta den grova organiserade brottsligheten, säger arbetsmarknadsministern.

Mer behöver göras, reglerna för arbetskraftsinvandringen måste ses över, enligt Nordmark.

– Detta kommer att utgöra ytterligare en ambitionshöjning i arbetet med att bekämpa fusk och brottslighet i arbetslivet och därmed öka tryggheten i samhället, säger hon.

Delegationen ska bland annat föreslå åtgärder för att öka statens insatser mot arbetslivskriminalitet.

Ola Pettersson blir ordförande i den nya delegationen, han beskriver arbetslivskriminaliteten som en stor och växande brottskategori.

– Det handlar om att det ska vara schyst konkurrens men också om att värna skatteintäkter för alla svenska skattebetalare, säger han.

Läs mer:

Undersökning: Chefer går på magkänsla när de rekryterar

Regeringen: Kommuner skyldiga att utbilda nyanlända

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt