Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/live-regeringen-lamnar-besked-om-krisen-i-cementa/

EKONOMI

Kritik mot regeringens lagförslag för Cementa

14:10. Miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan håller pressträff med anledning av cementtillverkningen i Slite.

Regeringen går vidare med en undantagslag för Cementa, trots kraftig kritik från Lagrådet. Det meddelar näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) på en pressträff. Regeringens agerande möter kritik från både juridisk expertis och oppositionen.

– Men vi är beredda att gå vidare trots briserna, för alternativet kan vi inte acceptera, säger Lars Hjälmered (M).

Förra veckan sågade Lagrådet förlagan till propositionen, som ska ge Cementa längre tid att bryta kalk på Gotland. De påpekade bland annat att förslagen stred mot grundlagen.

– Lagrådets kritik var allvarlig, och det är inget som regeringen tar lätt på, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Trots det går regeringen vidare med förslaget och kommer lämna en proposition till riksdagen. Lagändringarna föreslås träda i kraft 15 oktober 2021, uppger Per Bolund.

Han menar att det gjorts justeringar i propositionen med hänsyn till lagrådets kritik. Regeringen har bland annat gjort språkliga justeringar och motiverat varför de anser att frågan beretts på ett motiverat sätt, uppger miljö- och klimatministern.

En del av Lagrådet kritik handlade om att regeringens förslag kan skada tilltron till det svenska rättssystemet eftersom det kan ses som en väg att korrigera ett domstolsutslag i ett enskilt fall. Den kritiken håller regeringen inte med om, enligt Per Bolund.

– Vi har inte korrigerat någon domstol. Domstolen har prövat Cementas långsiktiga verksamhet, men det här är en åtgärd för en kortare tidsperiod för att kunna överbrygga och klara av en väldigt svår situation som skulle kunna påverka Sverige väldigt allvarligt, säger han.

Lars Hjälmered (M), ordförande i Näringsutskottet, tycker att regeringens agerande är nödvändigt men otillräckligt. Han är kritisk till att man går vidare med ett förslag som fått tung kritik av Lagrådet.

– Den här propositionen som de lägger fram har åtminstone två problem. Det ena är att de har slarvat, så att många experter säger att det är osäkert om det kommer hålla i kommande prövning. Det andra är att det måste till helt andra åtgärder för att långsiktigt säkra att vi har cement, säger Hjälmered.

Han riktar särskild kritik mot Ibrahim Baylan, som han tycker har gjort ett dåligt jobb.

– Men vi är beredda att gå vidare trots briserna, för alternativet kan vi inte acceptera, fortsätter Lars Hjälmered.

Cementa välkomnar beskedet om att regeringen går vidare med förslaget.

– Vi förutsätter att riksdagen nu genomför de här förändringarna, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa.

Hon vill inte kommentera att regeringen går vidare med ett hårt kritiserat förslag, som riskerar att falla i domstol och därmed fördröja beskedet till Cementa.

– Jag kan inte recensera eller kommentera regeringens förslag, säger Comstedt Webb.

Att regeringen kör över Lagrådets synpunkter har blivit vanligare, och det är en oroväckande trend, tycker Patrik Bremdal, som är doktor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet.

– De senaste fem åren har man kört över Lagrådet i ganska uppmärksammade fall och där Lagrådet varit väldigt kritiska, säger han.

Det handlar dels om heta politiska frågor, som i fallet med Barnkonventionen och samtyckeslagen, som båda fick tummen ner av Lagrådet. Det kan också, som nu, motiveras av att regeringen har bråttom att lösa ett problem.

Att regeringen går vidare trots kritiken om att lagförslaget inte anses vara generellt, anser Patrik Bremdal är anmärkningsvärt.

– Det är väldigt ovanligt, skulle jag säga. Historiskt sett har regeringen backat när det kommit sådan typ av kritik, säger han.

Vad är risken med att köra över Lagrådets synpunkter?

– Dels får vi dålig lag, som är i strid med konstitutionen och som inte är anpassade för det svenska rättssystemet.

– Beredningskravet i regeringsformen finns där av en anledning. Det är något vi har varit stolta över, att våra lagar är väl förberedda när de blir till. När man börjar nagga det i kanten öppnar man också dörren för kommande regeringar ska göra samma sak. Och då är risken att vi får lagstiftning som går väldigt fort, som inte får den genomlysning eller debatt de förtjänar.

Läs mer: Detta har hänt i striden om Cementa

Ämnen i artikeln

Per Bolund
Cementa
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt