Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Satsning på vård och omsorg i vårbudgeten

02:10. Regeringen gör stora satsningar på vård och äldreomsorg. Att upprätthålla kvaliteten i välfärden kommer att bli nästa mandatperiods största utmaning spår finansminister Magdalena Andersson (S).

Inför höstens val lägger regeringen ytterligare pengar på äldreomsorgen och vården. Bland annat handlar det om att få personal inom bristyrken att jobba kvar efter att de fyllt 65 år.

– Det här gör vi för att vi vet att det råder brist på personal i många delar av landet, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

VAL 2018

När Magdalena Andersson på måndagen presenterade den sista budgeten för den här mandatperioden var det en i huvudsak ljus bild som målades upp. Tillväxten är stark, statsskulden krymper och sysselsättningen är rekordhög, enligt finansdepartementets prognoser. 

Jämfört med hur det såg ut i februari innehåller den nya prognosen bara små förändringar. Tillväxten bedöms ligga på 2,8 procent i år och runt 2 procent de kommande två åren. Det innebär att finansdepartementet räknar med att Sveriges ekonomi kommer att gå starkare än genomsnittet i euroområdet de närmaste åren.

– Samtidigt har vi en tendens att underskatta uppgången i Euroområdet, säger Magdalena Andersson.

I den nya prognosen beräknas statsskulden sjunka något snabbare än tidigare. Under mandatperioden har den svenska statsskulden minskat med tio procentenheter.

– En låg statsskuld är den bästa försäkringen man kan ha mot ett sämre läge, säger Magdalena Andersson. 

Arbetslösheten bedöms däremot öka på marginalen nästa år. Det innebär att Socialdemokraternas mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 är mer avlägset än någonsin tidigare.

– Det är inte så att arbetslösheten revideras upp för att det är färre som får jobb, tvärtom, säger Magdalena Andersson och understryker att sysselsättningen är stark och att fler människor är en del av arbetskraften.

– Målet om EU:s lägsta arbetslöshet är något som vägleder regeringen ekonomiska politik, säger hon. 

Nyheterna i måndagens vårbudget är satsningar på äldreomsorgen och vården. Äldreomsorgen får 350 miljoner kronor som ska gå till olika tekniksatsningar för att i första hand avlasta personalen. Det kan handla om trygghetslarm för äldre eller vårdplanering via videokonferenser. 

Regeringen satsar också 200 miljoner kronor på att behålla eller nyanställa vårdpersonal inom bristyrken. 

– Det kan till exempel handla om personal som är på väg att fylla 65 eller 67 men som kan vara intresserade av att arbeta vidare, säger Magdalena Andersson.

Även om finansministern i huvudsak ger en ljus bild av tillståndet i svensk ekonomi finns det också en rad risker. Det handlar bland annat om effekterna av USA:s syn på frihandel, Brexit, inbromsningen i Kinas ekonomi samt hushållens skuldsättning och svenska bostadspriser. Magdalena Andersson pekar också på tendenser till en ökad oro på de finansiella marknaderna.

– De dagliga rörelserna är större än för några år sedan så det är något vi måste hålla ögonen på, säger hon.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.