Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-27 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/livet-efter-det-finska-mobilundret/

Ekonomi

Livet efter det finska mobilundret

Bild 1 av 9 Radioingenjören Juha-Pekka Lehkonen har ännu inte hittat något nytt jobb sedan han fick sparken från Microsoft, som tog över Nokias mobiltelefonverksamhet, i januari i år. Han söker nu arbete i hela Europa och flyttar gärna till Sverige.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 9 Mika Mannervesi, stadsplaneringschef i Salo, hoppas att små och medelstora företag ska lyfta kommunen i framtiden. Men han skulle inte tacka nej till ett nytt Nokia.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 9 Nokias område i Salo brer ut sig över 100 000 kvadratmeter. Här låg Finlands största parkeringsplats. Idag är det ödsligt. Både Nokia och Microsoft har lagt ner mobiltelefontillverkningen i Salo.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 9 "Salo strikes back" är projektnamnet på kommunens satsningar att hjälpa små- och medelstora företag.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 9 Många butiker har stängt i Salo.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 9 Mika Harju, på arbets- och näringsbyrån i Salo, oroar sig för att långtidsarbetslösheten i staden har stigit till 30 procent.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 9 Försäljningen på Ali Isiks kebabställe har halverats sedan Nokias storhetsdagar.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 9 Riika Kaarima jobbade på Nokia i 15 år. Hon kallar det de gamla goda tiderna.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 9 Nokias område i Salo brer ut sig över 100 000 kvadratmeter. Här låg Finlands största parkeringsplats. Idag är det ödsligt. Både Nokia och Microsoft har lagt ner mobiltelefontillverkningen i Salo.
Foto: Alexander Mahmoud

Mobiltelefontillverkaren Nokias fall blev ett hårt slag mot finländsk ekonomi. DN besökte Salo, en av de värst drabbade orterna.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in