Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Livsmedelsverket polisanmäler Findus

Det franska företaget Comigel, som tillverkat de aktuella lasagnerna, belägrades av journalister på fredagen.
Det franska företaget Comigel, som tillverkat de aktuella lasagnerna, belägrades av journalister på fredagen. Foto: Alexandre March / Reuters

Livsmedelsverket polisanmäler nu Findus efter skandalen med hästköttet i lasagnen. Myndigheten ska också utreda hur köttfusket på livsmedelsmarknaden ska stoppas.

Findus lasagner har återkallats från svenska butiker. Flera stora livsmedelskedjor, som Coop, Ica och Axfood, har även dragit tillbaka sina egna lasagner, eftersom köttet kommer från samma slakteri. Livs­medels­verket tycker att det är bra att Findus har stoppat försäljningen och gått vidare med att undersöka vad köttet består av och om det kan innehålla cancerframkallande ämnen.

Men myndigheten kommer ändå att polisanmäla Findus.

– När det står att det är 100 procent nötkött i lasagnen och det inte stämmer, då är det ett brott enligt livsmedelslagstiftningen, men innan vi anmäler vill vi koncentrera oss mer på att kontrollera att produkterna försvinner från marknaden, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning.

I morgon samlas en grupp på Livsmedelsverket för att ta itu med köttfusket. Erfarenheterna av den falska oxfilén i höstas och Findus lasagner ska diskuteras och en plan byggas för att se hur fler fall ska kunna undvikas i framtiden.

– Det kan handla om att vi behöver ändra i våra spårbarhetskontroller, till exempel att vi börjar kontrollera vilket djur köttet kommer ifrån, det är inte någonting vi gör i dag, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel.

Livsmedelsverket har olika inriktningar och projekt i sina kontroller, det kan röra sig om att särskilt kontrollera salmonellabakterier eller rester av läkemedel i köttet. Enligt Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel kan djurtyp sannolikt bli nästa fokus för att sätta stopp för köttfusket.

– Men jag vet inte än vad vi kommer att komma fram till, säger hon.

I Storbritannien, ett av de länder där skandalen med hästköttet först avslöjades, samlade i går miljöministern Owen Paterson chefer för de stora matkedjorna och livsmedelsverket till ett krismöte. Paterson sade efter mötet att det är ”fullständigt oacceptabelt” att det finns hästkött i produkter som enbart ska innehålla nötkött.

– Antingen beror det på inkompetens eller så rör det sig om internationell kriminell verksamhet, sade ministern efter mötet.

Avslöjandet om hästkött i Findus lasagne är bara den senaste av flera matskandaler i Storbritannien på kort tid. För ett par veckor sedan blev det känt att hamburgare som såldes av en av de stora livsmedels­kedjorna också innehöll hästkött. Hamburgarna kom från en mat­fabrik i Irland.

Findus lasagne har tillverkats av den franska matproducenten Comigel. I går tog även butiksjätten Aldi bort lasagne och köttfärssås från samma producent från sina brittiska butiker.

Owen Paterson säger att brittiska myndigheter är fast beslutna att gå till botten med frågan. Den brittiska matindustrin har beordrats att testa alla produkter som innehåller bearbetat kött, som hamburgare, lasagne och köttfärssåser. Resultaten ska vara klara senast på fredag.

– Vi kanske får höra fler dåliga nyheter, sade Owen Paterson i går.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.