Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Livsmedelsverket: Släng inte mat som passerat bäst före-datum

02:24. DN frågar Livsmedelsverkets expert Ingela Dahlin hur man lätt kan minska sitt matsvinn för att spara pengar och vara snäll mot miljön.

Det finns pengar att spara på att inte slänga mat så fort bäst före-datumet har passerats. Ofta håller livsmedlen mycket längre än vad detta datum anger, påpekar Livsmedelsverket. Dessutom gör vi miljön en tjänst om vi bättre tar vara på maten vi inhandlat.

– Många tror att varan blir dålig efter det att bäst före-datumet passerats. Men så är det ju inte alls, ofta håller maten mycket längre, säger Ingela Dahlin, expert hos Livsmedelsverket.

Hon tar mjölk som ett exempel, pekar på en förpacknings angivna bäst före-datum, den 27 februari:

– Mjölken kanske håller sig en vecka till, om du förvarat den rätt, i kylskåp där den stått kallt, säger Ingela Dahlin.

Det bäst före-datum som anges på äggkartonger gäller vid förvaring i rumstemperatur, den temperatur som äggen förvaras i i våra matbutiker.

– Men eftersom vi hemma oftast håller äggen i kylskåpets kyla så kan de stå i månader, säger Ingela Dahlin.

Och tillägger att vi ska tillåta oss att ”använda våra sinnen”, för om maten smakar bra så är den också bra, hävdar hon.

Det beräknas att 1,2 miljoner ton livsmedel årliga kastas av svenska folket, mat som är fullt ut ätbar när den hamnar i slaskhinken. En familj kan spara in mellan 3.000 och 6.000 kronor årligen på att inte bidra till svinnet.

– Utgå från det du har i kylen, var kreativ, säger Dahlin.

I Danmark öppnades på måndagen landets första så kallade matbank, kallad Weefood. Ett försök i vårt södra grannland att komma åt matsvinnet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.