Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ljudnivån ofta syndabock på arbetsplatsen

- Om man inte trivs på jobbet skyller man gärna på ljudnivån. Det säger Lennart Tunemalm, akustiker i Umeå som anlitats för att hjälpa till att inreda många stora kontorslandskap.

Det som 61 procent av de svarande i Kontorsbarometern tycker stressar allra mest är den allmänna ljudnivån.

- Bakgrundsbuller är en viktig komponent i kontorslandskapet. Felet är att storkontoren inte görs stora nog, säger akustikern Lennart Tunemalm. Det ska vara långt till väggarna och inte för tätt mellan arbetsplatserna.

- Många arkitekter tror att man får in fler medarbetare i landskap än i cellkontor. Det är en missuppfattning. Ljudet avtar med avståndet och man ska inte sitta för nära varandra.

Mattor på golven är bra, liksom gardiner om de är veckade och hänger en bit innanför fönstren. Skärmar mellan arbetsplatserna dämpar ljud, men de ska inte vara högre än 125 centimeter - man ska kunna se de andra om man sträcker på sig.

Lennart Tunemalm har bland annat arbetat med Telia Soneras alla kontor i Farsta och även med Sidas och Dagens Nyheters nya kontorslandskap.

- Man får inte tro att det går lätt och snabbt att få folk att trivas i öppna landskap, säger han.

Många möten med personalen måste man ha. Det är också viktigt att tänka på när kontoret ska vara i gång. Ett kontorslandskap kan bli väldigt ödsligt på kvällen, och ventilationsbruset blir plötsligt påträngande när de flesta har gått hem.

Ingen akustiker i världen har en teknik för att lösa problemet med en arbetskamrat som talar för högt. Man ska helst också sitta intill personer som jobbar med liknande saker. En ekonom kan finna det outhärdligt att sitta bredvid en försäljare, medan en annan försäljare tycker att det går bra.

- Journalister och arkitekter lär sig tidigt att producera i stora hav, säger Lennart Tunemalm.

Men han manar till försiktighet med bakgrundsmusik och tycker att headset är bra för det gör att folk inte ropar i telefonen.
Att bygga in glasakvarier till rum i stora landskap gillar han inte. Vägg­arna fungerar som reflektorer, och det blir till nackdel för alla som inte sitter inne i akvariet.

Trots att han arbetar med aku­stik vill han inte tillmäta den alltför stor betydelse.

- Vi har alla sinnen öppna samtidigt. Om vi arbetar bland goda kamrater, har god ventilation och dämpad akustik och inte känner oss iakttagna där vi sitter, ja då går det bra.

- Om man inte trivs så skyller man på akustiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.