Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ljusning-for-kubal-i-sundsvall/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ljusning för Kubal i Sundsvall

Rysslands Dmitry Medvedev tillsammans med Oleg Deripaska, den ryske Kubalägaren. Arkivbild.
Rysslands Dmitry Medvedev tillsammans med Oleg Deripaska, den ryske Kubalägaren. Arkivbild. Foto: Dmitry Astakhov/AP

En viss ljusning skymtar för det hotade aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall. Sanktionshotet gör att företaget måste få ett besked senast omkring 12 november, alltså på måndag.

– Det verkar som om det blir en uppskjutning, säger Marie Nilsson, IF Metalls ordförande.

TT: Vad bygger den informationen på?

– Vi har fått signaler från USA att det skulle vara på det viset, säger hon.

Men det är fortsatt oklart och det brinner i knutarna. De amerikanska sanktionerna mot den ryske Kubalägaren Rusals starke man, oligarken Oleg Deripaska, börjar gälla 12 december, enligt det nu liggande beslutet. Men ett aluminiumsmältverk stängs inte av på en fikarast. Det krävs en månad av långsam nedstängning för att anläggningen inte ska skadas. Sen tar det sex månader att starta upp den igen, en dyrbar process med andra ord.

Förutom facket driver den svenska regeringen och aluminiumbranschen i stort i hela Europa på för att förmå amerikanerna att undanta Kubal från sanktionerna. Beskedet hittills har varit att politikerna i USA har inväntat mellanårsvalet som hölls tidigare i veckan.

Jätteanläggningen Kubal har cirka 470 anställda i Sundsvall.

Läs även: Straffåtgärd mot Ryssland kan stänga svensk fabrik 

Läs även: Stängt smältverk sänker elpris

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.