Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 13:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lkab-far-nej-till-kirunagruvan-detta-ar-kafkaliknande/

EKONOMI

LKAB får nej till Kirunagruvan – ”Detta är Kafkaliknande”

Foto: Karin Wesslén/TT

Mark- och miljödomstolen säger nej till LKAB:s ansökan om snabbare gruvbrytning i Kiruna, efter tre års hantering.

– Detta är Kafkaliknande, ett systemhaveri, menar bolagets miljöchef Linda Bjurholt.

LKAB lämnade i juni 2018 in en ansökan om totalprövning av hela den befintliga verksamheten i Kiruna, det handlar om 37 miljoner ton råmalm.  Gruvbolagets ambition var att kunna utvinna malmen i en snabbare takt än i dag.

Nu säger dock Mark- och miljödomstolen nej och hänvisar till brister i det samråd som genomfördes 2017. Företaget borde ha gjort en särskilt inbjudan till fastighetsägare med bergvärme, skriver domstolen. Bolaget menar å sin sida att man har behandlat alla intressenter på samma sätt, eftersom man faktiskt flyttar på hela staden.

”Vi har arbetat med detta sedan 2014 och i över tre år kompletterat olika delar som domstolen efterfrågat Det här saknar helt proportionalitet och kan inte beskrivas som annat än ännu ett exempel på det systemhaveri som vi nu ser. Nu måste vi börja om, det känns Kafkaliknande, säger bolagets miljöchef Linda Bjurholt i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

LKAB
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt