Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

LO-basen: Kommunalkrisen skadar hela fackföreningsrörelsen

Lägenhetsaffären och skandalerna i Kommunal skadar hela fackföreningsrörelsen. Tajmingen inför den stundande avtalsrörelsen kunde dessutom inte vara sämre. Det säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson i en intervju med Dagens Industri.

– Alla människor och alla fackliga medlemmar som vi ska kunna se i ögonen tycker att det här har varit väldigt dåligt. Det är klart att det skadar hela fackföreningsrörelsen i LO. Det ska man inte försöka dölja, säger han till tidningen.

LO:s styrelse hade möte på måndagen där krisen inom Kommunal stod högst på agendan. Kritiken har varit hård från flera håll mot Kommunals ordförande Anneli Nordström och många kräver hennes avgång. Men Karl-Petter Thorwaldsson vill inte svara på hur han ser på hennes framtid.

LO-basen vill inte kommentera lämpligheten av att Nordström erbjöd utrikesminister Margot Wallström en hyresrätt i Stockholms innerstad, men Thorwaldsson anser att det vore bra med gemensamma regler kring hur fackförbunden hanterar sina lägenheter. I dag bestämmer LO-facken själva vad som ska gälla.

Skandalerna i Kommunal om vidlyftig representation och usla affärer kunde inte ha kommit mer olägligt inför den stundande avtalsrörelsen och gör att LO:s position har försvagats, anser Karl-Petter Thorwaldsson. Innan Aftonbladets avslöjande hade antalet medlemmar i LO ökat för första gången på tio år. Efter avhoppen från Kommunal, som uppgick till 5.000 på måndagen, är den siffran nästan utraderad. Något Thorwaldsson beklagar.

– Vi behöver verkligen varje medlem i fajten, säger han till DI.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.