Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 17:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lo-basen-varnar-for-att-regeringsfragan-slar-mot-tillvaxten/

Ekonomi

LO-basen varnar för att regeringsfrågan slår mot tillväxten

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Lisa Mattisson

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson varnar för att den tröga regeringsbildningen kan bidra till en ekonomisk avmattning i Sverige. Han är också kritisk till att arbetet med att höja pensionerna har avstannat.

– Jag vill vara väldigt tydlig mot de politiska partierna. Om de inte löser den här frågan i närtid så kommer vi att tvingas att lösa den via parterna, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Hans Olsson
Rätta artikel

För snart ett år sedan enades partierna i pensionsgruppen om en ny överenskommelse som bland annat  innebär att pensionsåldern ska höjas. Samtidigt är tanken att pensionerna ska höjas så att fler får ut en större del av sin lön i pension. I somras lovade S att pensionsavgiften ska höjas så att pensionen når upp till 70 procent av lönen.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är missnöjd med att pensionsgruppen inte kommit längre i arbetet med att höja pensionerna. Han menar att höstens valrörelse och den tröga processen kring regeringsbildningen fått arbetet att stanna av.

- Som jag förstår det pågår det över huvud taget inte ens en diskussion om det här, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han tillägger att han nu vill vara tydlig mot de politiska partierna om att de måste börja arbeta med en lösning omgående.

– Om de inte löser den här frågan i närtid så kommer vi att tvingas att lösa den via parterna. Om ett år ska vi sätta våra krav för nästa avtalsrörelse så vi får ge dem den tidsfristen att komma upp med något vi tror på. Annars måste vi ta över huvudansvaret. Det är inget jag vill för jag tycker att det ska vara ett statligt ansvar, säger Karl-Petter Thorwaldsson och tillägger:

– Ingenting av det jag säger är revolutionärt. Alla vet att det här måste göras. Det står i pensionsöverenskommelsen att man ska se över de här nivåerna men som jag förstår det pågår det inte ens några sådana diskussioner om hur det ska gå till.

Samtidigt är LO-basen bekymrad över att det kan bli långtgående effekter av att partierna inte kan enas i regeringsfrågan. Förutom pensionerna handlar det till exempel om att etableringsjobben inte kommer igång och att Sverige får ett dåligt rykte bland internationella investerare.

– Vi kan förlora framtidsmöjligheter. I den globala konkurrensen är politisk stabilitet en av de viktigaste orsakerna till var man lägger sina investeringar, var man gör sin utbyggnad. Belgien är ju inte ett land som företagen ser på först och en av förklaringarna till det är att de inte kan få klara majoriteter, säger han. 

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson är det många tunga industribeslut som nu håller på att avgöras, samtidigt som det syns en avmattning i byggandet och i investeringar. 

– Det finns stora internationella aktörer som tittat på Sverige ganska länge för olika investeringar. Det är klart att de tvekar. Det är bara att titta på hur näringslivet i Storbritannien beter sig i skuggan av Brexit. Aktiviteten avstannar. Och det är inget konstigt att det är så - om jag ska göra en mångmiljardinvestering så vill jag veta vad som gäller på tio års sikt. Det är det farligaste, att det här går över i en sämre tillväxt. Det är det som kan drabba löntagarna mest, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han framhåller att Sverige har ett rykte om att ha en stabil demokrati och arbetsmarknad. 

– Men om man börjar räkna Sverige som ett dussinland som inte har ordning på regeringsbildningen och inte vet vilken politik som ska gälla. Då är de långsiktiga investeringarna i fara. Nu får politikerna ta sig samman.

Han pekar också på att det finns stora obalanser inom skola och sjukvård, och att näringslivet har stora behov av kompetent personal. 

– Allt detta läggs på is i månad efter månad och initiativen stannar av. Det är inte så att vi imorgon står inför en ekonomisk kris men ju längre tiden går så minskar vårt anseende globalt.

De svenska kommunerna är samtidigt oroliga för att övergångsregeringen inte ska dela ut några extra statsbidrag i den övergångsbudget som presenteras på torsdagen. Karl-Petter Thorwaldsson har ännu inte hört något om uppsägningar men utgår från att uteblivna statsbidrag kommer att påverka hans medlemmar.

– Vi har ännu inte hört något om uppsägningar i kommunerna. Det enda vi hör är att det börjar bli lite varsel i byggbranschen. Men det kommer en avmattning och vi ser globalt att tillväxttalen blir lägre de kommande åren, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Läs mer:

Barr ny chef för Pensionsmyndigheten

DN Debatt: Inget extra till kommunerna i regeringens övergångsbudget