Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

LO-fack beredda att lätta på las

Flera LO-fack är redo att förändra las. ­Något som övervägs är att skrota anställningstryggheten de första åren på ett nytt jobb. I gengäld vill facken att äldre som sägs upp ska få mer utbildning och att inhyrd personal efter ett år ska anställas av kundföretagen, erfar DN.

Samtalen om ett nytt omställningsavtal gäller nära en halv miljon arbetstagare, och har sedan i våras förts under största möjliga tystnad mellan LO-facken IF Metall och Handels samt Industriarbetsgivarna, Teknikarbetsgivarna och Svensk Handel.

Bakgrunden är arbetsgivarnas skärpta kompetenskrav, som bland annat blir tydliga vid uppsägningar, och ökande användning av visstidsanställningar och bemanningsföretag.

Parternas mål är att enas om huvud­dragen före jul, och sedan fortsätta efter avtalsrörelsen i vår. Slutresultatet kan bli de största regelförändringarna på svensk arbetsmarknad på decennier.

Frågan är mycket kontroversiell inom LO, men Svenskt Näringsliv hoppas att ett sådant avtal skulle inspirera resten av arbetsmarknaden.

Den stora frågan på bordet, erfar DN, är en snabbare uppsägningsprocess under anställningens första två–tre år. Arbetsgivaren skulle fritt kunna säga upp, utan att behöva hänvisa till vare sig arbetsbrist eller personliga skäl.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä vill inte kommentera uppgiften, men framhåller samtidigt att många anställda i dag har en falsk känsla av trygghet.

– I realiteten gäller inte ”sist in först ut”. Vem som får stanna avgörs av kompetensen. Därför hoppas vi med de här samtalen kunna uppnå bättre utbildningsmöjlig­heter för dem som jobbat länge, både för dem som sägs upp och dem som är kvar i företagen.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe bekräftar dock för DN att fri uppsägningsrätt diskuterats sedan i våras och att parterna vrider och vänder på hela las, inklusive ökad tyngd för arbetsgivarens kompetensbedömningar och en förkortning av uppsagdas rätt till återanställning.

– Vi måste sänka företagens trösklar för att anställa. Dagens anställningstrygghet ligger knappast i att försöka bita sig fast i ett hotat jobb, utan i att snabbt försöka uppdatera sin utbildning för att bli gångbar på ett nytt, säger Anders Weihe.

Han bekräftar också att parterna, om de enas om huvuddragen, tänker be regeringen att göra alla delar i las förhandlingsbara. De kommer också att äska omfattande statliga bidrag till en stor gemensam utbildningssatsning.

Fackens motkrav för att acceptera las-ändringar är två:

• Dels att inhyrda ska erbjudas fast jobb efter ett år hos samma kund­företag. I dag händer det att bemanningsanställda är inhyrda på samma arbetsplats i sju-åtta år. Vissa företag siktar mot 20–30 procent inhyrda och visstidsanställda.

• Dels att äldre anställda får fördubblad uppsägningstid. Den ska, om facken får sin vilja igenom, bli arbetsbefriad och användas till utbildning inom ett bristyrke. Fackens syfte är dubbelt: Det ska bli dyrare, och därmed mindre attraktivt, att säga upp äldre. Och de som ändå sägs upp ska få bättre omställningshjälp. Många fastnar i dag i arbetslöshet när utbildning erbjuds först sedan de utförsäkrats.

IF Metalls avtalssekreterare hoppas även att påtagligt högre uppsägningskostnader kan leda till att arbetsgivarna känner större ansvar för att äldre medarbetare ska få del av kompetensutveckling:

– Så att det inte alltid blir de äldre som företagen vill bli av med, för att de har brist på tillräckliga kvalifikationer.

Förhandlingar kring uppluckrad turordning mot bättre omställning har också förts mellan Svenskt Näringsliv och den fackliga kartellen för privatanställda tjänstemän, PTK för 850 000 privatanställda tjänste­män. De lades på is i september, men kan återupptas 2016.

Foto i text: TT

Fakta. LAS-­lättnader mot bättr­­e utbildnings­möjligheter
  • Samtalen startade i våras och ska pågå fram till i december, då nästa års löneavtalsrörelse kickar igång på allvar med att parterna utväxlar krav och ståndpunkter. Då hoppas fack och arbetsgivare vara överens om huvuddragen.
  • I april nästa år, då både industrin och handeln slutit nya löneavtal, kommer samtalen att återupptas.
  • En slutlig överenskommelse förutsätter att regeringen skriver om LAS, så att alla delar i lagen blir förhandlingsbara. Och att staten bidrar med pengar till utbildning.
  • LAS – Lagen om anställningsskydd – antogs 1982, och reglerar i dag bland annat uppsägningstider, tidsbegränsade anställningar, hur besked om uppsägning ska skötas och vilka typer av uppsägningar som är giltiga.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.