Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 13:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lo-fack-vill-skrota-industriavtalet/

Ekonomi

LO-fack vill skrota industriavtalet

Flera fackförbund inom LO vill nu skrota det sedan länge kritiserade industriavtalet, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Facken i gruppen 6F, med bland andra Byggnads och Seko, vill i stället se en ny modell där LO centralt ska förhandla om löneökningarna tillsammans med tjänstemannafacken.

– Vi vill också ha ett inflytande på det sättet att LO tillsammans med PTK ska förhandla med motparten, säger Magnus Pettersson, ordförande för Fastighets och 6F, till radion.

Tanken är att därigenom få ett bredare underlag med ökat inflytande och insyn i löneökningstakten, säger Pettersson.

Industriavtalet styr sedan 1997 löneökningstakten utifrån hur höga löneökningar företagen klarar i konkurrens med omvärlden. Det har kritiserats bland annat för att det gör det svårt att jämna ut löneskillnader mellan kvinnor och män.

Ämnen i den här artikeln:

Fackförbund
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt