Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

LO kampanjar mot Sverigedemokraterna

LO ska dra igång en kampanj som är direkt riktad mot Sverigedemokraternas politik.

– Vi tycker att SD klarat sig för lindrigt undan och vill visa att de är ett löntagarfientligt parti, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.

Mitt under den pågående flyktingkrisen tänker LO ge sig in i den partipolitiska debatten och starta en kampanj som är helt och hållet riktad mot Sverigedemokraterna. Bakgrunden är en oro över SD:s växande stöd, inte minst bland LO-medlemmar. Därför vill LO nu ge sin syn på vilka konsekvenserna blir för löntagarna om SD skulle få bestämma.

– Vi tycker att SD klarat sig för lindrigt undan. För oss är det tydligt att Jimmie Åkesson inte har en aning om vad det innebär för LO-medlemmarna som får gå till fabriken eller äldreboendet varje morgon. Han är född in i politiken, han är en politisk broiler och det bevisar också hans politik, säger Tobias Baudin.

Han pekar på att SD vill dra in stora summor från kommunbidragen, att partiet säger nej till höjt tak i a-kassan och att man också svängt när det gäller frågan om vinster i välfärden.

– SD vill tillåta att vinstintresset härjar fritt i vår välfärd, säger Tobias Baudin.

Han ser ingen risk med att SD genom kampanjen får en massa uppmärksamhet och därmed mer sympatier.

– Det är viktigt att vi synar SD:s politik och vad den innebär för Sverige - vad den innebär för välfärden och för anställningstryggheten för LO-medlemmarna. Den debatten kommer vi att ta och där tycker vi att SD klarat sig för lindrigt undan.

Han tror att SD:s väljare har stort intresse av att få veta mer om var partiet står i andra frågor än invandringspolitiken?

– Jag är övertygad om att löntagarna i Sverige inte vill ha en ännu mer otrygg arbetsmarknad. Det är väldigt tydligt att SD är ett löntagarfientligt parti. På punkt efter punkt för de en politik som är tvärtemot vad LO-medlemmarna vill ha och det måste Jimmie Åkesson ställas till svars för.

Ser du någon risk att en sådan här kampanj kan bidra till att polariseringen i samhället ökar?

– Det är viktigt att prata om sakpolitiken. Ingen är ett enfrågeparti, man måste ställas till svars för hela sin politik och för LO-medlemmarna är det viktigt med anställningstrygghet, en bättre välfärd och satsningar på arbetsmiljö.

Många LO-medlemmar sympatiserar med SD - tror du inte att de begripit vilken politik SD står för?

– SD har inte på ett tydligt sätt fått stå till svars för den högerpolitik de för. Det är en politik som går precis tvärs emot vad LO-medlemmarna vill ha.

Varför tror du att många LO-medlemmar sympatiserar med SD?

– Jag tror att mycket handlar om den oro som LO-medlemmarna känner. Jag kan också känna oro för om Sverige kommer att klara av den situation vi har nu.

– Den här oron spelar Sverigedemokraterna på och då är det viktigt för oss att visa att det här är ett riktigt löntagarfientligt parti. Ett parti som inte gör någonting som är bra för LO-medlemmar.

Om LO-medlemmarna är oroliga för flyktingsituationen - tror du då att det hjälper att argumentera för att SD inte har tillräckligt bra välfärdspolitik?

– Jimmie Åkesson är en politisk broiler. Han har inte gjort något annat i sitt liv än att vara politiker. Han har ingen aning om hur det är för LO-medlemmarna och hans politik går hela tiden ut på att slå mot löntagarna och därför är de ett löntagarfientligt parti.

Läs mer.Relaterade artiklar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.