Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

LO: Lönegapet växer mellan arbetare och tjänstemän

På 20 år har tjänstemännens medellön närapå fördubblats, medan LO-kollektivets ökning stannat på 84 procent. I industrin är lönegapet mellan arbetare och tjänstemän hela 51 procent, det största sedan 1934. Det visar en ny rapport från LO.

2013 ökade medellönen för arbetare 2,0 procent och för tjänstemännen 2,8 procent. Medan tjänstemännens snittlön nu är uppe i 34.600 får LO-förbundens medlemmar nöja sig med 24.000 kronor. Tjänstemannalönerna har på två decennier ökat med 97 procent, LO-gruppernas med 84 procent. Räknat i kronor blir skillnaderna än tydligare: 17.000 kronor för tjänstemännen, 10.900 kronor för arbetarna.

Och inom LO är skillnaderna mellan mans- respektive kvinnodominerade grupper som bekant också stora. Kvinnorna tjänar i snitt 22.200 kronor. Männen 25.200.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är bekymrad, och menar att hela arbetsmarknaden nu behöver enas om vilka grupper som ska prioriteras:

– Det är ett stort problem, dels att flera tjänstemannagrupper drar ifrån på grund av löneglidning, dels att kvinnodominerade LO-grupper tappar allt mer.

Torbjörn Johansson pekar på att allt större tjänstemannagrupper nu gått med på sifferlösa centrala avtal med den uttalade förhoppningen att de ska kunna få mer än – Vi ser med oro på att våra grupper blir ett golv när andra grupper inte respekterar den nivå som satts av industrins avtal.

Torbjörn Johansson efterlyser också en påtaglig förändring av relativlönerna, av det slag som hittills effektivt stoppats av statliga Medlingsinstitutets vaktslående om industrinormen: en garanti för att de offentliganställda kvinnornas löner ska lyftas mer än övriga arbets­marknaden.

Här kan du läsa mer fakta ur LO-rapporten.

Fakta.LO:s lönerapport 2014

Inte i någon av 19 sektorer når arbetarnas medellön upp till den svenska snittlönen 29 900 kronor.

Upp till cirka 22 års ålder är lönerna ungefär lika för arbetare och tjänstemän. Vid 30 års ålder är den genomsnittliga löneskillnaden drygt 7.000 kronor per månad, och i 50-årsåldern drygt 14.000 kronor.

Inom LO är medellönen högst inom byggbranschen, 28.800 kronor, följt av industrin med löner mellan 25.400 och 26.600. Lägst medellön har anställda inom kommunal barnomsorg, 21.300 kronor.

Högst löner har tjänstemän inom finans och försäkring, med ett snitt på 45.500 kronor, följt av industrin med medellöner över 41.000.

Även bland tjänstemännen är lönerna lägst inom den kommunala barnomsorgen, 26.500 kronor. Därefter den kommunala skolan, 29.500.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.