Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lo-samlas-for-att-besluta-om-samordnad-laglonesatsning/

Ekonomi

LO satsar på låglönekvinnor – två förbund ställer sig utanför samordningen

LO:s representantskap möttes på måndagen för att ta ställning till lönekraven inför den stora avtalsrörelsen 2020. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu har startskottet gått för en avtalsrörelse som avgör löneökningarna för miljontals svenskar nästa år. Men den börjar med att två förbund splittrar enigheten i LO.

Både de som är för och emot en LO-samordning använder låga kvinnolöner som argument.

Det fanns nerv direkt i möteslokalen när LO:s representantskap, organisationens högsta beslutande organ mellan kongresserna, samlades i går inför den kommande lönerörelsen. Orsaken: Det ojämförligt största förbundet, Kommunal, hade redan på tisdagen bestämt sig för att inte vara med. Det skulle komma ännu ett avhopp.

– En del i omvärlden gnuggar händerna över att vi inte är samordnade. De enda som tjänar på det är motparten. Vi kan ha respekt för varandra även när alla inte tycker samma, manade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i sitt öppningsanförande.

Majoriteten beslutade om en LO-samordning och om att fortsätta låta nivån i den konkurrensutsatta exportindustrin vara normgivande.

Detta ”märke” brukar vara vägledande för en stor del av den svenska arbetsmarknaden, långt utanför LO-kollektivets 1,2 miljoner medlemmar, men utmanas av allt fler medlemsförbund.

Centralt är en låglönesatsning för dem med en månadslön under 26.100, vilket rör cirka 900.000 LO-medlemmar. Kravet innebär att alla som har heltidslön under den nivån ska få lika mycket påökt i kronor som om de tjänade just 26.000 kronor.  De exakta kraven i procent och kronor bestämmer LO i nästa månad.

LO vill vidare bland annat skärpa kraven på rehabilitering, se ett större skydd mot sexuella trakasserier men också ta en rejäl strid om ”den stora orättvisan”, pensionerna.

Man vill att arbetsgivaren ska fortsätta betala in avtalspension även för den som måste jobba kvar efter 65, och att inbetalningarna ska starta ”från första kronan”. I dag börjar de vid 25 års ålder, de allra flesta medlemmar börjar jobba flera år tidigare.

Men det är hur man ska satsa på lågavlönade, inte minst kvinnor, som har orsakat sprickan. Kommunal har lika många kvinnor som resten av förbunden tillsammans, och dess ordförande Tobias Baudin förklarade varför man valt att gå sin egen väg:

– Vi vill satsa extra på yrkesutbildade personer som jobbar i en bransch som har svårt att rekrytera. LO har målet att senast 2028 halvera löneskillnaden mellan män och kvinnor. Mycket lite har hänt, och att i det läget vägra Kommunal möjligheten att göra riktiga satsningar på de kvinnodominerade jobben, är obegripligt.

Andra förbund vill hellre kämpa för en större grupp lågavlönade än att låta ett förbund satsa extra på en utvald grupp.

– Samordningen är enormt viktig för oss, vi har många som jobbar under dåliga villkor, och därmed är omsättningen hög. Därför är kampen mot sexuella trakasserier viktig, som ”ny” vågar man inte alltid säga emot, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson ville i debatten hyfsa bilden av sitt förbund ”som välavlönade män”.

– LO:s gemensamma låglönesatsning har haft betydelse. Vi är på väg att ta bort lönegapet mellan män och kvinnor.

Förbundet Pappers, som redan tidigare i höst orsakat viss irritation inom LO genom att hävda att deras industri ”tål 4 procents löneökning”, har också valt att stå utanför LO-samordningen.

– För oss ska alla vara med, annars är det ingen samordning. Vi kommer att på egen hand försöka få igenom en låglönesatsning, säger förbundsordförande Pontus Georgsson.

Och de 4 procenten?

– Den åsikten gäller fortfarande, men vi har ju ännu inte formulerat något krav.

Läs också: Kommunals avhopp river upp spricka i LO 

                    Snart bestäms hur höga löneökningarna får bli