Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

LO-styrelsen överkörd om åtgärder mot ”sms-jobben”

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson inledningstalar på LO-kongressen.
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson inledningstalar på LO-kongressen. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

LO kräver nu att regering och riksdag i lag avskaffar arbetsgivarnas möjligheter till de så kallade sms-jobben, och andra tillfälliga anställningar som inte är vikariat. Det blev resultatet av en lång och het debatt på kongressen, där LO-styrelsen till slut blev överkörd av 259 av de 400 kongressombuden.

Alla inom LO är eniga om målet: att få bort de osäkra tillfälliga anställningarna. Alltså den lagändring från 2007 om allmän visstidsanställning, som lett till ett modernt daglöneri, där arbetarna i stället för att som för 100 år sedan stå med mössan i hand i dag sover med mobilen under kudden för att inte missa minsta inkomstmöjlighet. En situation som inte minst handelsanställda, vårdbiträden och hemtjänstpersonal är vana vid, och ytterligt trötta på.

Däremot har de 14 förbunden varit djupt splittrade om vad som är bästa vägen till att bli av med de osäkra korta jobben.

LO:s ledning och IF Metall har stenhårt drivit att anställningsformerna bör regleras genom avtal med arbetsgivarorganisationerna. Medan stora förbund som Handels och Kommunal på lördagens kongress ihärdigt fronderade mot LO-styrelsen och ville att LO skulle kräva politikerna på en lagändring.

Enligt LO-styrelsen vore det dock att öppna Pandoras box om politikerna på nytt ska öppna och ompröva bestämmelser som ligger i Lagen om anställningsskydd, LAS.

– Jag varnar för detta, med den osäkra parlamentariska situation vi har i dag kan andra politiker ta andra initiativ i ett sådant läge som förstör mer än det gör nytta för oss, sade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Läs: Haveriet i avtalsrörelsen sliter hårt på LO-familjen

Handels ordförande Susanna Gideonsson och Kommunals nyvalde ledare Tobias Baudin höll dock stenhårt på sitt lagändringskrav, och hade uppenbart majoriteten på sin sida.

Att förhandla i frågor om anställningstrygghet fungerar kanske för IF Metall, sade de, men varken handelsarbetsgivarna eller Sveriges Kommuner och Landsting har visat minsta intresse för att kompromissa med sina frikostiga möjligheter till korta återkommande visstidsanställningar.

Läs: Handels vill ha ett slut på ”daglöneriet”

Inte ens att både IF Metalls ordförande Anders Ferbe och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson i slutminutrarna vädjade om att avgörandet skulle hänskjutas till ett redaktionsutskott och i förlängningen till nästa års avtalsrörelse hjälpte. Det retade bara upp motståndarna mer.

– Jag håller med Kålle och Ferbe om att det allra bästa är om vi kan gå eniga härifrån ikväll, men att frågan läggs i ett redaktionsutskott är vi knappast betjänta av. Den våta filten vill vi inte ha på den här debatten, och Pandoras ask avgör vi själva om vi vill öppna eller inte, sade en frustrerad Handelsordförande Susanna Gideonsson.

Att just Karl-Petter Thorwaldsson och Anders Ferbe - de inom LO med närmast band till statsminister Stefan Löfven, tillika före detta IF Metallordförande – var de som hårdast argumenterade emot LO-krav på en förändrad lagstiftning skulle kunna väcka misstanken att regeringen undanbett sig ett sådant LO-krav.

Men att det skulle vara så tillbakavisas med kraft av IF Metalls ledning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.