Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

LO svänger om vinster i välfärden

Foto: Anders G Warne

LO har i snart två år drivit frågan om att vinsterna i välfärden ska minskas radikalt. Nu byter facket kurs och kan tänka sig en förhandlingskompromiss. ”Jag tror att parterna skulle kunna hitta lösningar på vinstfrågan”, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin.

Under Karl-Petter Thorwaldssons och Tobias Baudins ledning har vinsterna i välfärden varit en av LO:s profilfrågor. Inför Socialdemokraternas partikongress pressade LO på partiet från vänster och fick gehör för delar av sina förslag.

– Varje skattekrona måste gå till det den är avsedd för. Vi har inte råd att skicka iväg det i vinster till företag. Vi måste kraftigt reglera den här branschen, sa Tobias Baudin till DN i oktober 2012.

Nu byter LO spår. I stället för lagstiftning vill LO-ledningen se en förhandlingslösning.

– Vi skulle gärna se att vi hittar en svensk modell för ordning och reda i välfärden, där parterna skulle kunna göra ett stort arbete, säger Tobias Baudin.

Han är nöjd med diskussionen det senaste året – men besviken på det politiska resultatet.

– Vi har förflyttat debatten i svensk politik om välfärden och vinsterna. Men egentligen har ingenting hänt. Jag ser med oro på risken för att vi får ett lapptäcke av olika politiska förslag. Vi riskerar att få en rad populistiska utspel som inte förändrar någonting, säger Tobias Baudin.

Därför vill LO att facken och arbetsgivarna under våren sätter sig ner och försöker hitta en lösning. I första hand ska de fackförbund som är direkt berörda förhandla.

– Men om det är någon som tror att vi kan bidra är vi redo att i morgon inleda konstruktiva diskussioner. Vi tror att det skulle vara väldigt bra för våra medlemmar, det är därför vi gör det, säger Tobias Baudin.

Han menar att parterna kan komma överens på en rad kontroversiella områden som meddelarfrihet och krav på bemanning och kvalitet.

Även den fråga som varit central i svensk politik det senaste året hoppas LO att fack och arbetsgivare kan lösa.

– Jag tror också att parterna via konstruktiva samtal skulle kunna hitta lösningar på vinstfrågan, säger Tobias Baudin.

– I den svenska modellen har vi löst de stora samhällsutmaningarna genom att vi satt oss ner och diskuterat och hittat lösningar. Vi tror att man också skulle kunna göra ett sådant arbete när det gäller välfärden.

Kan ni tänka er att acceptera vinst om det kommer personal och patienter till del?

– Vi är för vinst i välfärden och att också företagen måste få gå med vinst. Sedan vill vi att så mycket av vinsten som möjligt ska investeras tillbaka i verksamheten. Gärna i personalen via löneökningar, men också i kompetensutveckling.

Den viktigaste frågan för LO, och en av knäckfrågorna för näringslivet, är att facket vill att kommuner och landsting ska få större inflytande över vilka bolag som etablerar sig i välfärdssektorn. Den fria etableringsrätten i skolan beskriver Tobias Baudin som ”horribel”.

– Vårt förslag ligger fast i grunden, men självklart är vi öppna för att diskutera om man kan hitta andra modeller utifrån det, säger han.

LO:s kursändring beror enligt Tobias Baudin på de samtal han och andra i LO-ledningen fört med olika aktörer i välfärdssektorn.

– Det vi ser är att det finns väldigt goda förutsättningar för att komma överens om en ny svensk modell för ordning och reda i välfärden. Lyckas inte det, då måste lagstiftarna in, säger Tobias Baudin.

Fakta

• LO:s linje, som lanserades för ett år sedan, innebär att offentligt finansierad privat välfärdsverksamhet ska utföras av så kallade samhällsbolag, som bara får ta ut ett par procent av det investerade kapitalet i vinst.
• Flera aktörer, som branschorganisationen Almega och TCO, har tidigare föreslagit att parterna ska förhandla om villkoren i välfärden.
• I höstas kom, på initiativ av socialminister Göran Hägglund, 17 arbetsgivar- och fackföreningar överens om att skapa en etisk plattform för vårdgivare. Det arbetet skulle kunna breddas till resten av välfärdssektorn, menar LO nu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.