Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

LO vill minska risk vid boprisfall

LO vill stoppa Riksbanken från att använda räntan för att hålla nere hushållens skuldsättning. Man vill också höja a-kassan, öka bostadsbyggandet och att fler amorterar. Det framgår av en ny rapport där LO:s ekonomer tagit fram reformer för att minska riskerna om bostadspriserna skulle falla kraftigt.

– En korrigering nedåt i reala termer är, förr eller senare, sannolik, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö på en presskonferens.

Men det är ändå fel att Riksbanken, med hänvisning till hushållens höga skuldsättning, lägger på en premie på styrräntan för att motverka skuldsättningen utan att motivera sig mer eller tala om hur mycket som läggs på.

– Riksbanken gör fel när den använder styrräntan mot bostadspriserna, men om den gör det så måste den tala om hur mycket det kostar, som Stefan Ingves säger, att politikerna inte levererar reformer, säger Hållö.

LO vill skärpa reglerna för bankerna när det gäller att låna ut pengar till bostadsköp.

Enligt LO finns det många rimliga skäl till de höga bostadspriserna men det kan snabbt ändras om till exempel räntor höjs eller avdrag sänks.

Trots talet om risker vid ett prisfall i rapporten så hävdar LO att det inte går att veta om det finns en så kallad bostadsbubbla i Sverige. Men priserna kan förändras.

– Det är delikata frågor, men vi vill till varje pris undvika ett kraftigt bostadsprisfall. Vi tror inte att det är nära förestående, men vill minska riskerna genom att vara ute i god tid, säger LO:s chefekonom Ola Pettersson.

– Vi vill bygga in försäkringar mot ett prisfall och avlasta Riksbanken, säger Pettersson.

Han säger att skälet till att LO inte vill ha ett amorteringskrav, utan en ändrad amorteringskultur, beror på att ett krav är svårt att formulera på ett rimligt sätt. Det är bättre att bankerna ägnar mer tid åt att förklara skuldutveckling, amorteringsmodeller och liknande.

– Vi vill se mer konsumentupplysning, säger Pettersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.