Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lockpriser upprör köpare

Joel Linderoth med dottern Dagmar tycker att budgivningen borde starta närmare ett realistiskt marknadspris.
Joel Linderoth med dottern Dagmar tycker att budgivningen borde starta närmare ett realistiskt marknadspris. Foto: Hugo Nabo
Allt fler bostadsköpare klagar över lockpriser. Under förra året kom 53 anmälningar in till Fastighetsmäklarnämnden, vilket är en fördubbling mot 2009. Nu har också de första mäklarna varnats för att ha använt lockpriser.

– Men det räcker inte med att försäljningspriset är väsentligt högre än utgångspriset en gång för att bli fälld, betonar Thomas Carter, informatör på Fastighetsmäklarnämnden (FMN).

Lockpriser för att få fart på bostadsvisningarna har blivit ett gissel för mäklarkårens statliga tillsynsorgan. I takt med att konkurrensen hårdnar på bostadsmarknaden blir det allt vanligare att utropspriser på lägenheter läggs långt under marknadspriserna.

Lockpriser kan snabbt växa till ett problem för hela branschen där kunderna tappar förtroendet för fastighetsmäklarkåren. Under fjolåret bestämde sig därför Fastighetsmäklarnämnden för att införa en särskild granskningspolicy där lockpriserna på bostadsmarknaden särskilt ska synas.

Varje år strömmar det in klagomål från bostadsköpare eller säljare mot mäklarna. Det kan handla om att någon part känner sig missgynnad i samband med affären eller att mäklaren glömt att redovisa någon viktig detalj. Förra året varnades 59 mäklare för detta, året dessförinnan 61 mäklare.

Med tanke på att det görs 150 000 bostadaffärer varje år och det finns 6 700 mäklare är anmälningarna och varningarna inte så många, anser Thomas Carter.

Visar det sig att en mäklare systematiskt sätter anmärkningsvärt låga utgångspriser utan rimlig förklaring kan det handla om lockpriser.

Disciplinnämndens första varning där mäklare använt lockpriser kom i november förra året. Det gällde en bostadsaffär från 2009. Ytterligare ett fall från 2010 är redan avgjort. FMN:s disciplinnämnds dom föll i slutet av januari där en mäklare varnades för att vid en bostadsaffär haft ett spann mellan utropspris och köpeskilling på 54 procent. Den varnade mäklaren hade dessutom i två andra bostadsaffärer en skillnad på 27 respektive 23 procent mellan utrop och försäljning och i ett ytterligare fjärde fall uppgick skillnaden till 17 procent.

Totalt under 2009 anmäldes 25 mäklare för att använt lockpriser för att få i gång en budgivning på bostäder. Under 2010 ökade anmälningarna till 53. FMN har inlett utredningar i 25 av de anmälda fallen. För att vara på den säkra sidan att lockpriser använts går FMN igenom 20–25 av de anmälda mäklarnas förmedlingsuppdrag. Kravet är att utropspriset ska ligga så nära det marknadsmässiga priset om möjligt. Skulle utgångspriset överstiga marknadsvärdet är det lika illa.

I och med att varje utredning tar upp till 6 månader kan resultatet av våra särskilda granskningar leda till fler varningar längre fram i vår, säger Thomas Carter.

Fakta:Så kollar du din mäklare

Se efter om mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarnämnden.

Välj inte den första bästa, titta på flera mäklare.

Det ska ”kännas bra” mellan dig och mäklaren.

Var tydlig med dina egna krav.

Se vad du får för den provision du ska betala, annonsering, foto, budgivning etc.

Har du särskilda önskemål, se till att de noteras i uppdragsavtalet.

Gå in och läs på på nätet: www.fastighetsmaklarnamnden.se.

 

Fakta:Utdrag ur några anmälningar

Steg 40 procent redan innan visning

”Jag vill göra en anmälan av mäklare x som jag anser har satt ett icke marknadsmässigt pris på ett objekt. Försäljningen pågår nu och de ordinarie visningarna har ännu inte ägt rum och budgivning är redan i gång. Före ordinarie visningar har priset stigit från 3.295.000 till 4.720.000 kronor, mer än 40 procent. Det är allmänt känt att objekt av den här storleken i området ligger på 5–5,5 miljoner i det här skicket.”

Steg från 1,3 till 2 miljoner

”Tittade på en lägenhet med utgångspriset 1,3 miljoner. Innan jag hann lämna bud sa mäklaren att priset nu är uppe i 1,6 miljoner. Mäklarens kommentar är att en liknande lägenhet såldes föregående vecka för 50.000/kvm. Bostadsrätten gick för 2.040.000. Här lägger man en massa tid på lägenheter som mäklaren redan på förhand vet att priset kommer att gå upp med mer än 50 procent.”

1,2 miljoner i utrop, vägrade sälja för 1,6 miljoner

”Utgångspris 1.190.000 kronor. Hade högsta bud vid 1.550.000 kronor. Mäklaren ringde sen och sa att säljaren inte säljer under 1.620.000 kronor, eftersom säljaren betalade detta vid det egna förvärvet. Varför gick man ut med priset 1.190.000 i annonsen? Detta innebär att mäklaren gått ut med lockpris och detta strider mot god fastighetsmäklarsed.”

Sjötomten steg 49 procent

”Vid budgivningen steg priset från 3.375.000 kronor till 5.025.000 kronor, en uppgång på 48,8 procent. Efter att ha pratat med grannar fick jag höra att sjötomter alltid går mellan 5 och 7 miljoner kronor, varför utgångspriset bör ifrågasättas.”

Vill inte sälja till vinnande bud

”Lägenheten lades ut med utgångspris 1.195.000 kronor. Efter fyra dagars budgivning vann jag budgivningen på 1.620.000. En ökning på 35 procent. En dag senare informerade mig mäklaren om att säljaren själv köpt lägenheten för 2.100.000 och inte ville sälja för mindre än 1.900.000, ett pris som övergår mäklarens utgångspris med nästan 59 procent.”

 

Källa: Fastighetsmäklarnämnden (DN har textredigerat anmälningarna)

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.