Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Löfte om billigt bolån kan slå mot pension

Nu lockar bankerna med lägre ränta på bolånet - om de får ta hand om dina pensionspengar. Det kan bli en dålig affär om du inte har koll på bankens avgifter.

Du går till banken för att förhandla om bolånet, får en bra rabatt och går nöjd därifrån.

Banken fick visserligen ta över ditt tjänstepensionskapital, men det visste du knappt att du hade, än mindre vem som förvaltade det.

Bankerna har satt in en säljoffensiv för att ta över tjänstepensionskunder, visar en undersökning som pensionförvaltaren KPA låtit göra. En av tre svenskar fick frågor eller råd om sin tjänstepension i samband med att de tog kontakt med banken, enligt rapporten.

KPA är förvald förvaltare av avtalspensionen för alla anställda inom kommuner och landsting för den som inte aktivt väljer någon annan förvaltare. Avtalspensionen betalas årligen in av arbetsgivaren. Nu förlorar KPA kunder till banker och andra konkurrenter, förra året var tappet omkring 13.000 personer.

Men pensionsförvaltarna tar olika mycket i avgift för att förvalta tjänstepensionen.

För en kommunanställd 25-åring med 25.000 i månaden kan skillnaden i avgifter mellan de vanligaste förvaltarna till slut bli drygt 140.000 kronor i pensionskapital, enligt Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå.

– Bolånerabatten som man får gäller en rätt kort tid. Pensionspengarna däremot ska förvaltas i 40 år, och då är storleken på den årliga avgiften väsentlig. Det är väldigt svårt för en konsument att ta ställning till den här typen av frågor när man är på banken i ett annat ärende, säger Lars-Åke Vikberg, vd på KPA.

Camilla Bratt på Konsumenternas bank- och finansbyrå känner igen mönstret med att kunderna får mängdrabatt.

– Men att man blandar in tjänstepensionerna har jag inte hört förut. Det är ett problem att konsumenterna flyttar sånt utan att ta reda på avgifterna, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.