Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Löften om täckning gäller inte smart lur

Svenska teleoperatörer bluffar när de redovisar hur bra deras täckning är – och värst är det med smarta telefoner. För dem är täckningen i genomsnitt hela 20 procent sämre än för äldre mobiltelefoner, visar en beräkning som Post- och telestyrelsen gjort åt DN.

Mobiloperatörernas täckningskartor visar förhållandena för förra generationens telefoner.

– Operatörerna borde egentligen ha en karta för smartphones och en för äldre mobiltelefoner, säger ­Urban Landmark på Post- och telestyrelsen, PTS.

Med en så kallad smart mobil i handen kan man göra det mesta – tack vare uppkopplingen till internet kan man surfa och använda appar. Men särskilt bra att ringa med är den inte. Radiotekniken och antennen i smarta telefoner är betydligt sämre än i en äldre mobiltelefon.

PTS har efter förfrågan från DN gjort tekniska beräkningar på skillnaden mellan en smart mobil och en telefon utan pekskärm. Beräkningarna baseras på resultatet i en dansk studie där ett tiotal mobil­telefoner testats i laboratorie­miljö.

– Vi känner oss trygga i att säga att radioegenskaperna i en smartphone i normalfallet är sämre än för en ”vanlig” mobiltelefon och att skillnaden i känslighet motsvaras av att täckningsområdet blir unge­fär 20 procent mindre om man använder en smartphone, säger Urban Landmark, som är chef för PTS spektrumavdelning med ansvar för bland annat tillståndsgivning till mobiloperatörerna.

Siffran 20 procent är ett genomsnitt. Vissa modeller fungerar lite bättre, andra lite sämre.

Vad beror den här skillnaden mellan smarta telefoner och äldre mobiler på?

– Smartphonen är en kompromiss som innehåller många olika komponenter och flera frekvenser. För att få plats med allt annat har man kompromissat på radiodelarna, säger Urban Landmark.

Många användare har upplevt att samtalskvalitet och mottagning blivit sämre på senare år. Men få känner till att det ofta har att göra med att en smart mobil har sämre egenskaper för samtal.

Särskilt märkbart blir detta i utkanterna av mobiloperatörernas täckningsområden. Men eftersom täckningskartorna visar täckningen med en äldre telefon så blir de missvisande.

– Det här kan vara en sådan sak som vi tittar på när vi nu ser över våra täckningskartor. Det är möjligt att vi måste göra en justering, säger Nicholas Rundbom, pressansvarig för mobiltjänster på Telia.

Han berättar att Telia lanserade en ny täckningskarta för ett par månader sedan för att ge en mer rättvis bild av verkligheten, men säger samtidigt att kartorna aldrig k­ommer att bli exakt som verkligheten.

– Vi utbildar också vår butikspersonal så att de kan informera på ett korrekt sätt om täckningskartorna. Ytterst är det ett ansvar som ligger på oss att utbilda kunderna, säger Nicholas Rundbom.

Urban Landmark känner sig inte helt övertygad om att kunderna får rätt information när de står inför att köpa en telefon och samtidigt teckna sig för ett abonnemang.

– Operatörerna vet hur bra eller dåliga telefonerna är, men de talar inte om det, säger han. Både operatörernas kundtjänst och återförsäljarna utgår från täckningskartorna för äldre telefoner.

Erik Hörnfeldt, presschef hos mobiloperatören 3, anser inte att det är operatörernas uppgift att informera om telefonernas kvalitet.

– Visst har vi vissa kunskaper om detta, men det vore bättre om en oberoende part gjorde tester av mobiltelefonerna. Ungefär som den gamla VDN-märkningen. Jag är ingen teknikexpert, men jag skulle säga att mottagningskänsligheten varierar väldigt mycket även mellan olika moderna mobiler, säger han.

Även Tele 2 hävdar att det skiljer sig åt mellan olika smarta telefoner och att det finns smarta telefoner som lever upp till täckningskartorna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.