Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lofven-hyllar-ssabs-forsok-att-gora-fossilfritt-stal/

Ekonomi

Löfven hyllar SSAB:s försök att göra ”fossilfritt stål”

Statsminister Stefan Löfven besökte under måndagen den nya anläggningen i Luleå.
Statsminister Stefan Löfven besökte under måndagen den nya anläggningen i Luleå. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ståljätten SSAB, Sveriges största utsläppare av koldioxid, vill bli först i världen med det man kallar fossilfritt stål. Nu tas första steget med en pilotanläggning i Luleå. Fullt utbyggd kommer produktionen kräva 10 procent av Sveriges elförbrukning.

Detta är ett första konkret resultat av projektet Hybrit, ett samarbete mellan gruvbolaget LKAB, SSAB och Vattenfall, med 600 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten. Tanken är att göra hela processen från gruva till färdigt stål så grön som möjligt:

LKAB ska tillverka järnmalmspellets med fossilfria bränslen. SSAB ska använda vätgas i stället för koks för att framställa så kallad järnsvamp, en råvara för ståltillverkning. Tanken är att restprodukten koldioxid då ska ersättas av vatten. Vätgasen produceras med hjälp av el från Vattenfall som också ska utveckla lagring av gasen.

Det är den så kallade direktreduktionen av järnmalmen som ska testas i den pilotanläggning, som invigdes av statsminister Stefan Löfven på måndagen. Han menar att Hybritprojektet visar Sverige i sitt esse – när företag, akademi och politik samverkar:

– Det här projektet står för framtidstro. Vi måste ställa om för klimatets skull, men gör det inte i rädsla utan i trygghet. Det här är världsunik teknik som ger nya gröna jobb hos oss men också kan gå på export, sade Löfven.

Tanken är att SSAB om tre år ska börja bygga en större demonstrationsanläggning, målet är att kunna lansera det nya stålet på världsmarknaden 2026 och ha en fullskalig produktion 2035. Så här sade bolagets vd Martin Lindqvist till DN i somras:

– Vi måste klara av att tänka långsiktigt även under en kris. För oss är detta affärsutveckling, jag är övertygad om att vi vinner på att ha branschens första fossilfria värdekedja för stål.

Förutom statsministern fanns även avgående miljöministern Isabella Lövin med vid besöket.
Förutom statsministern fanns även avgående miljöministern Isabella Lövin med vid besöket. Foto: Henrik Montgomery/TT

Världen kommer att fortsätta att behöva stål, men produktionen är en tydlig klimatbov. SSAB kallar sig redan koldioxideffektivast i branschen men har enligt Lindqvist goda förutsättningar för nästa steg: Sverige har fossilfri energi, ypperlig malm, bra stålkunnande. Han får medhåll av LKAB:s vd Jan Moström:

– När vi förädlar järnet klimatsmart, från urberg till färdig produkt, sätter vi en ny standard. Det kommer att pressa andra att följa efter.

Den nya tekniken ska minska koldioxidutsläppen, här toppar SSAB solklart listan, men kommer att behöva mer statliga pengar – och stora mängder el.

När SSAB når full produktion handlar det om 10 procent av dagens svenska elförbrukning – eller motsvarande två stora kärnkraftverk. Detta samtidigt som vi ska elektrifiera våra transporter – Sveriges akilleshäl i klimatsammanhang.

Pilotanläggning i Luleå för fossilfri framställning av stål
Pilotanläggning i Luleå för fossilfri framställning av stål Foto: Åsa Bäcklin

I dagsläget exporterar Sverige el, det stora problemet är i stället flaskhalsarna i våra elnät. Det ökade elbehovet kommer att behöva fyllas med inte minst mer vindkraft, som blivit kraftfullare, effektivare och lönsammare och som lockar utländska investerare.

För att åstadkomma det LKAB-chefen Jan Moström kallar en fossilfri kedja från malmbrytning till stålprodukt måste det skruvas i alla delar av – från transporter till framställningen av vätgas. Denna tillverkas i dag mest av naturgas, som också ger klimatstörande effekter. I Luleå används i stället el för att spjälka vatten till vätgas genom så kallad elektrolys.

Ämnen i artikeln

LKAB
Vattenfall
SSAB
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt