Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Löfven: Inbjudan står fast

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll om alliansens motstånd till MP i pensionsgruppen: ”Barnsligt.”
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll om alliansens motstånd till MP i pensionsgruppen: ”Barnsligt.” Foto: Fredrik Persson/TT

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) dömer ut de borgerliga partiernas motstånd till att låta Miljöpartiet ingå i pensionsgruppen. ”Barnsligt”, är hennes kommentar till hotet att de borgerliga partierna lämnar torsdagens möte i gruppen.

Socialdemokraterna har bjudit in Miljöpartiet till pensionsgruppen som hittills bara bestått av Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna. I gruppen ska partierna komma överens om förändringar av pensionssystemet.

Men Miljöpartiet har bjudits in av Socialdemokraterna, utan att de övriga partierna fått säga sitt. Och i en debattartikel i DN gjorde de borgerliga partiernas gruppledare på onsdagen klart att de inte är intresserat av att se Miljöpartiet i pensionsgruppen.

– Jag undrar vem detta gagnar? Det gagnar i alla fall inte Sveriges pensionärer. Miljöpartiet har offentligt sagt att de ställer upp på pensionsöverenskommelsen och vill vara med och vårda den, vilket är väldigt positivt. Och Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter i samma regering och tar gemensamma beslut, säger Annika Strandhäll till DN.

Hon påminner om att det är Pär Bolund (MP) som har ansvar för premiepensionssystemet och att det därför vore "helt orimligt" att utesluta hans parti från samtalen.

– Vi har tidigare haft ett väldigt bra samarbete i pensionsgruppen. Men det här är barnsligt. Jag förutsätter att de borgerliga partierna kommer till torsdagens möte, säger Strandhäll.

Innebär det att du helt utesluter att Miljöpartiet inte får ingå i gruppen?

– Ja.

Även Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, är mycket kritisk till de borgerliga partiernas utspel. Han påminner om att även den tidigare socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) sagt att det vore bra med en breddning av gruppen för att säkra pensionssystemets stabilitet.

De borgerliga anser dock att Miljöpartiet inte är moget för medlemskap eftersom partiet, enligt deras sätt att se, inte ställer upp på de grundläggande värden som pensionssystemet bygger på. Hit hör till exempel ett längre arbetsliv.

Eneroth tillbakavisar de borgerligas kritik.

– Miljöpartiet har fullt ut slutit upp bakom grunderna i pensionssystemet, inklusive de förändringar som gruppen var överens om i april, säger Eneroth.

Men borde inte en inbjudan ha kommit från hela gruppen, inte enbart Socialdemokraterna?

– Det är regeringen som leder arbetet och som kallar till möten. Det här är en samarbetsregering mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, svarar Eneroth som tycker att det vilar ett "löjets skimmer" över den borgerliga kritiken.

Men pensionsgruppen måste vara enig om alla stora förändringar. Vad gör ni om de borgerliga i morgon lämnar gruppens möte för den händelse att Miljöpartiet är närvarande?

– Då har vi hamnat i ett mycket ovanligt läge. Jag förutsätter att de inte gör det, svarar Eneroth.

Även vice statsminister Åsa Romson (MP) är, föga oväntat, kritisk till att de borgerliga partierna vill utestänga Miljöpartiet.

– Pensionsfrågorna är viktiga att diskutera långsiktigt och brett mellan partierna. Som samarbetsregering har anser vi att pensionsfrågorna ska fortsätta i den samarbetsform man haft tidigare, för att helt enkelt hedra och värna om långsiktiga överenskommelser partierna emellan, säger Åsa Romson, och lägger till:

– Om nu de borgerliga partierna vill ändra på det och avskaffa pensionsgruppen så tycker jag det är en konstig signal att skicka i pensionsfrågan, säger MP-språkröret till DN.

Hon får medhåll av tidigare generaldirektören för Riksförsäkringsverket, KG Scherman, som kritiserar de borgerliga partierna i en replik på deras debattartikel.

Scherman – som är en av det nya pensionssystemet argaste kritiker– menar att kravet att utestänga Miljöpartiet, ett regeringsparti, från pensionsfrågor strider mot grundlagen. Pensionsgruppens veto, att alla måste vara eniga, håller inte juridiskt, enligt Scherman.

Men statsminister Stefan Löfven (S) ångrar inte att MP bjöds in utan att beslutet förankrades med de borgerliga. Han pekar på att det är finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som hanterar AP-fonderna, en central del i pensionssystemet.

– Då är det rimligt också att man finns med och diskuterar.

Men borde inte du som statsminister ha kunnat ana att det skulle bli det här bråket?

– Jag kan inte ana att om vi får ett parti till som står bakom pensionsöverenskommelsen, att det skulle vara ett problem.

De borgerliga står fast vid att säga blankt nej till MP:s medverkan eftersom de bland anser att Miljöpartiet inte är ett parti som arbetar för kortare livsarbetstid i stället för längre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.