Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Löfven och Abe överens: Nordkorea måste pressas

Foto: Maja Suslin/TT

Nordkorea måste pressas att överge sitt kärnvapenprogram och dialog är den enda vägen framåt. Det är statsminister Stefan Löfven och Japans premiärminister Shinzo Abe överens om. 

Nordkorea har genomfört elva provskjutningar av kärnvapenbärande robotar de senaste månaderna, och inte minst Japan har krävt att omvärlden samarbetar och ökar pressen på Nordkorea. Enligt Stefan Löfven måste det till en dialog med Nordkorea. 

Läs mer: Trump lindrar kritiken mot Kina

– Exakt hur det ska ske är inte klart i dag. Det enda sättet att gå framåt är att försöka bygga upp förtroendet med Nordkorea så att alla sidor kan dra ner spänningen. Eskalerar detta är det väldigt bekymmersamt både för Nordkorea och världen, sa statsminister Stefan Löfven (S) efter mötet på söndagsförmiddagen.

Både Sverige och Japan sitter i FN:s säkerhetsråd. Sverige är dessutom ett av få länder som har en ambassad i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

– Sverige och Japan har en viktig roll att spela för att se till att internationella lagar och överenskommelser följs, sade Japans premiärminister och syftade på att Nordkorea inte har rätt att utveckla kärnvapen.

När Nordkorea tidigare i veckan gjorde den första lyckade uppskjutningen av en interkontinental robot landade den i Japanska havet i Japans ekonomiska zon. För landets invånare känns säkerhetshotet mycket påtagligt, berättade en person i den stora näringslivsdelegation som har kommit till Sverige med premiärministern.

– Hotet från Nordkorea har trappats upp. Därför måste också omvärldens ansträngningar trappas upp, säger Norio Maruyama som är  pressekreterare på utrikesdepartementet i Tokyo och ingår i den japanska delegationen.

 Det enda sättet att gå framåt är att försöka bygga upp förtroendet med Nordkorea så att alla sidor kan dra ner spänningen.

– Det är viktigt att försöka få igång en dialog med Nordkorea, men inte bara för sakens skull. Nordkorea måste förstå allvaret.

Under G20-mötet i Hamburg gjorde premiärminister Shinzo Abe ett gemensamt uttalande med USA:s president Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-in om Nordkorea. De tre länderna vill att en ny FN-resolution med utökade sanktionen ska träda i kraft omedelbart. Länderna betonar vikten av internationellt samarbete för att pressa Nordkorea maximalt.  Donald Trump har tidigare i veckan sagt att han inte utesluter några medel för att stoppa Nordkoreas upprustning. 

– Japan försöker också övertala Kina och Ryssland att göra mer för att sätta press på Nordkorea, säger Norio Maruyama.

Shinzo Abes Sverigebesök innehöll också diskusioner om handelsutbytet mellan Sverige och Japan. Handeln mellan länderna är redan omfattande, men kommer att öka sedan EU och Japan kom överens om ett frihandelsavtal i torsdags efter fyra års förhandlingar. Enligt Stefan Löfven väntas resultatet av avtalet bli hundratusentals nya arbetstillfällen i Europa.

Stefan Löfven försökte också locka de japanska näringslivsföreträdarna med Sverige om de ser sig om efter nya handelspartners när Storbritannien lämnar EU.

– Vi har sagt att vi inte ska försvåra för Storbritannien, men om japanska företag hamnar i den situationen är Sverige ett bra alternativ. På samma sätt som Storbritannien är Sverige ett företagsvänligt land med hög nivå på teknologi och utbildning, sa statsministern.

Många japanska företag har valt just Storbritannien som en inkörsport till EU och Europa och enligt Norio Maruyama kommer Japan att följa Brexit-förhandlingarna noga.

– Vi vill minimera effekten för japanska företag. Vi hoppas därför att processen blir så transparent och förutsägbar som möjligt.

Under det japanska besöket presenterades också ett högteknologiskt forskningssamarbete mellan European Spallation Source, ESS, som är baserat i Lund och japanska J-Parc. Den svenska anläggningen ska utveckla i samarbete med sin japanska motsvarighet.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.