Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Löfven vägrar kommentera lägenhetsaffärerna

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven (S) vägrar kommentera att två av hans ministrar fått lägenheter från facket. I stället skickar hans pressekreterare fram partisekreteraren Carin Jämtin. ”Att det finns privata hyresvärdar är bra”, säger hon.

Statsministern befann sig vid lunchtid på fredagen på den fackligt ägda kursgården Rönneberga på Lidingö, strax utanför Stockholm. Men han hade inte tid att svara på frågor från journalister om de senaste turerna i den skandal kring LO:s största fackliga förbund Kommunal som Aftonbladet först avslöjade.

– Statsministern är inte tillgänglig. Han har andra åtaganden, säger hans pressekreterare Anne Ekberg till DN utanför entrén till kursgården.

Expressen avslöjade på fredagen att utrikesminister Margot Wallström (S) fått en lägenhet av Kommunal, trots att fackförbundet som privat hyresvärd inte ger varannan lägenhet till den kommunala bostadskön. Även socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) har fått en lägenhet via ett fackförbund – i hennes fall rör det sig om en lägenhet på Östermalm som ägs av Vision.

Efter avslöjandet meddelade utrikesministern att hon omedelbart flyttar ut och lämnar tillbaka sitt lägenhetskontrakt sedan hon fått veta att fackförbundet inte ger lägenheter till bostadskön.

– Margot Wallström har fått lägenhet på andra villkor än vad hon trodde. När hon fått reda på det har hon sagt upp det. Med det förutsätter jag att det reds upp, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin som kommer ut till väntande journalister utanför kursgården.

Skadar inte det här synen på socialdemokratin med tanke på hur känslig bostadsfrågan är i Stockholm?

– Man ska följa de lagar och regler som finns. I Stockholm har vi bostadsförmedling, men vi har också bostadsrätter som går att köpa, så det är klart att det finns andra sätt att skaffa bostäder.

Carin Jämtin ser inget principiellt problem med att fackförbund äger bostadsfastigheter och förmedlar lägenheter till ministrar.

– Att vi har privata bostadsvärdar i alla våra kommuner i Sverige, det tycker jag är bra. Sedan ska man lämna lägenheter till bostadsförmedlingen och följa de föreskrifter som både ägarna och lagstiftningen sätter upp, säger hon.

Även statsminister Stefan Löfven fick, när han var Metallordförande, en lägenhet via sitt fackförbund. Det förstahandskontraktet lämnade han tillbaka när han blev statsminister efter valet 2014 och flyttade in i statsministerbostaden Sagerska palatset, enligt hans pressekreterare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.