Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lofven-vill-inte-sanka-bensinskatten/

Ekonomi

Bensinupproret håller manifestationer runt om i landet

Bild 1 av 2
Foto: Hampus Andersson
Bild 2 av 2
Foto: Hampus Andersson

Det så kallade Bensinupproret, som vill väcka opinion mot höga priser på drivmedel, håller manifestationer på flera platser på lördagen. ”Vi kommer att ha evenemangen tills vi känner oss till freds”, säger Peder Blohm Bokenhielm, en av initiativtagarna. Men statsminister Stefan Löfven (S) säger nej till sänkning av bensinskatten.

Rätta artikel

Den protestgrupp mot höga bensinpriser som kallar sig Bensinupproret 2.0 fortsätter att växa. På lördagen hade 575.000 personer gått med i Facebookgruppen med samma namn, som startades för en dryg månad sedan.

Under eftermiddagen samlades anhängare på åtta platser runt om i landet, bland annat i Göteborg, Malmö, Karlshamn och i Barkarby nordväst om Stockholm för att markera mot bränslepriserna.

– Vi konstaterar att skatten på bensin är 64 procent och det är skrämmande. Vi som lever på landsbygden blir fattigare för vi måste köra. Vi kan inte välja bort att köra bil, säger Mats Olsson, en av dem som slutit upp i Barkarby.

– Vi kan inte alla köpa elbilar, som (biträdande finansministern) Per Bolund sade. Många kan inte ladda på jobbet, säger Olsson, som driver en bilverkstad i Östhammar.

Läs mer: Därför är bensinpriset så högt

Gruppens krav är att bensinpriset ska komma ner till omkring 12 kronor litern i stället för dagens närmare 17. Det är där man menar att snittpriserna i Europa ligger. För att komma dit behöver skatter sänkas.

– Vi fokuserar i första hand på att ta bort skatten på momsen och energiskatten. De är inte relevanta, tycker vi, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Han är en av dem som tidigt engagerade sig i gruppen. På lördagen deltar han i arrangemanget i Karlshamn.

Tanken är att Bensinupproret ska hålla möten varje vecka framöver.

– Vi kommer att ha de här evenemangen tills vi känner oss till freds, säger Bokenhielm.

På torsdag i nästa vecka har initiativtagarna bjudits till riksdagen för att berätta hur de ser på konsekvenserna av bensinpriset.

Läs mer: Branschorganisationen om Sveriges bensinpriser

– Det här är det verkliga livet. Vi är snart 600.000 personer som inte har råd att åka bil. Det börjar bli en klassfråga. För en del familjer kostar bilen nu mer än uppehället, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Den 31 maj har gruppen sökt tillstånd för en demonstration i Stockholm, där förhoppningen är att man ska kunna marschera från Sergels torg eller Kungsträdgården till regeringskansliet Rosenbad.

Statsminister Stefan Löfven sade på fredagen till SR Ekot att någon sänkning av drivmedelsskattera inte är aktuell:

– Jag tycker det här är en tydlig signal om att vi måste ställa om och göra oss oberoende av oljan och se till att vi själva tillverkar mer av vårt eget bränsle, som dessutom är miljövänligt miljöbränsle.

Att statsministern säger så ”när 600.000 stampar framför dörren” tycker Peder Blohm Bokenhielm ”bara är för självgott”.

– Det retar upp folk ännu mer.

Han uppmanar alla deltagare på lördagen att upprätthålla en god stämning och sköta det snyggt.

– Så att vi inte skjuter oss själva i foten utan kan växa och bli starkare. Vi är inte Gula västarna. Vi är bättre än så.

Ungefär 60 procent av bensin- och dieselpriset vid pumpen består av skatt.

I de flesta länder i EU och EES ligger bränslepriserna på en liknande nivå som den svenska. I två jämförelser från den 18 april respektive den 6 maj var genomsnittspriset för en liter bensin högre än i Sverige i Danmark, Norge, Finland, Frankrike, Italien, Portugal, Grekland och Nederländerna.

Läs mer: Bensinupproret bjuds in till riksdagsseminarium