Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Löfven: Wallström borde ordnat bostad på annat sätt

Foto: Christine Olsson/TT

Statsminister Stefan Löfven anser att utrikesminister Margot Wallström borde ha ordnat bostad på annat sätt än att få ett hyreskontrakt från fackförbundet Kommunal. Men han har fortsatt förtroende för henne. När han bildade regeringen ställde han inga frågor om hur ministrarna han rekryterade från andra delar av landet är Stockholm skulle kunna få bostad i Stockholm. Först i samband med att medier rapporterade fick han kännedom om Wallströms hyreskontrakt.

– Jag tycker att det hade varit bättre om hon ordnat sin bostad på något annat sätt, därför att då hade jag kunnat stå här och prata politik, sade Stefan Löfven i SVT:s ”Agenda”-studio på söndagskvällen när han mötte moderatledaren Anna Kinberg Batra i årets första tv-duell mellan statsministern och ledaren för det största oppositionspartiet.

Debatten överskuggades helt av Wallströmaffären. Även frågorna efteråt handlade om agerandet av Wallström som står näst högst i rang i regeringen i kraft av antalet år som minister.

Då framkom att Stefan Löfven i egenskap av regeringsbildare hösten 2014 inte ställt frågor om hur de ministrar som rekryterades från andra delar av landet skulle lösa sin bostadsfråga. Han fick inte heller någon information av Wallström när hon senare erbjudits och accepterat ett hyreskontrakt av Kommunal när ett andrahandskontrakt löpte ut.

– Men jag har ingen anledning att tro att hon tänkte på något otillbörligt sätt, säger Löfven.

Känner du dig säker på att Margot Wallström kan sitta kvar som utrikesminister?

– Jag har fullt förtroende för Margot Wallström. Hon är en duktig utrikesminister. Bostadsfrågan hade kunnat skötas på ett annat sätt, men jag har fullt förtroende för henne.

I egenskap av Metallordförande bodde även Stefan Löfven i en lägenhet som ägdes av Metall. Han bodde kvar i flera år sedan han utsetts till partiordförande för Socialdemokraterna.

– Vi tittade på olika möjligheter, men inte minst säkerhetsläget gjorde att det blev lite besvärligare, förklarar han.

Löfven lämnade tillbaka förstahandskontraktet först när han flyttade in i statsministerbostaden Sagerska palatset. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, tidigare ordförande för fackförbundet Vision, har däremot valt att behålla sin fackligt ägda lägenhet även efter att hon tillträtt som minister, något Stefan Löfven fick kännedom om först när DN skrev om det i fredags.

– Jag har inte varit exakt informerad om vilka boenden som hon har haft, säger han.

Borde du inte ha fått veta det?

– De måste få sköta sina bostadsfrågor själva, Men man måste göra det på ett korrekt sätt.

Stefan Löfven anser att det inte är hans sak som statsminister att uttala sig om Wallströms agerande ska utredas av åklagare om det kan vara en muta. Men moderatledaren Anna Kinberg Batra anser att frågan borde utredas.

– Det måste man ta reda på, tycker jag. Vem som helst kan nog inte ringa till Kommunal och plötsligt få en lägenhet i Stockholms innerstad, säger Kinberg Batra.

Hennes ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson har tidigare varit i blåsväder vid två tillfällen för att ha fått hyreskontrakt genom vänskapskontakter.

– Det är viktigt att man kan känna förtroende för att politiker inte skaffar sig fördelar som inte andra kan få, säger Kinberg Batra när frågan förs på tal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.