Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Löfvens utväg: Regering utan MP – eller nyval

Stefan Löfven (S) står inför två val efter dagens budgetdebatt. Antingen avgår han i hopp om att kunna bilda en regering utan MP. Det skulle vara detsamma som att slå in en kil mellan framtida rödgröna samarbeten. Eller så utlyser statsministern nyval.

Efter nattens möte mellan statsminister Stefan Löfven och allianspartiernas ledare stod det klart att de borgerliga partierna avser att rösta för sin egen budget i dagens budgetomröstning. Med tanke på SD:s aviserade hållning, att stödja alliansförslaget, innebär det att regeringens budget kommer att falla.

Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld tror visserligen att Stefan Löfven kommer att göra ett sista försök att få med sig alliansledarna, men ser i praktiken två utvägar för Löfven efter debatten: att han antingen avgår – eller utlöser ett extra val.

– Få av partierna vill ha extra val, men har man borrat ned sig på det här sättet så är det svårt att frigöra sig, säger Ulf Bjereld.

Om Löfven skulle välja att avgå så får talmannen i uppdrag att se över möjligheten att bilda en ny regering. Ett alternativ är att en ny alliansregering föreslås. Det är dock inte sannolikt enligt Ulf Bjereld då en sådan regering i så fall skulle göra sig beroende av stöd från SD, vilket allianspartierna har sagt att de inte är beredda att göra.

– Det är svårt att se hur en sådan regering skulle bli långlivad eftersom att den skulle vara helt i händerna på SD. Hur ska den få igenom sin budget när SD har sagt att de ska fälla varje budget som driver en invandringspolitik vi har i dag?, säger han och betonar även att alliansen i nuläget inte har en tydlig statsministerkandidat.

Det andra alternativet är att en S-regering föreslås av talmannen, vilket bedöms ha större möjlighet att få stöd av de borgerliga partierna. En sådan regering har föreslagits av bland annat SvD:s ledarsida, oberoende moderat.

– Det är en borgerlig önskedröm då det skulle innebära en försvagad regering eftersom att den hade haft ett ännu svagare parlamentariskt fäste än dagens regering. Den skulle tvingas driva en politik som var mer mittenorienterad än dagens politik, säger Ulf Bjereld.

– Det skulle också ge SD en stor seger eftersom att ett av deras starkaste skäl till sitt agerande är att de vill få bort MP ur regeringen.

Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, menar att en ren S-regering, utan MP, skulle få ett högt pris för framtida samarbeten mellan partierna.

– Dels kan de egna väljarna uppfatta det som ett svek om man överger den rödgröna varianten, dels kommer säkert inte Miljöpartiet tycka att det är så jättekul heller. Risken är att de allieneras och även om han kan få igenom övernskommelser med alliansen så kan det försvaga de rödgrönas möjligheter i framtiden, säger Malena Rosén Sundström.

Hon ställer sig frågande till att MP plötsligt anses vara avgörande för om ett blocköverskridande samarbete ska bli möjligt.

– Det är ironiskt att MP anses vara hindret med tanke på att de gjorde överenskommelser om migrationspolitiken med den borgerliga regeringen, samt att de ett tag också flörtade med Miljöpartiet.

Niklas Bolin, universitetslektor i statsvetenskap, Mittuniversitetet, säger att sannolikheten för att budgetkrisen kommer leda till ett nyval har ökat.

– Det har uppstått ett dödläge. Så länge Alliansen inte visar någon samarbetsvilja ökar chansen eller risken för att det blir ett nyval.

Alternativet till ett nyval, enligt Bolin, är att Stefan Löfven håller sig kvar vid makten och leder en regering med oppositionens budgetalternativ.

– Han skulle inledningsvis kunna regera med en oppositionsbudget och sedan göra en tilläggsbudget i vår, säger Niklas Bolin.

Flera saker talar emot ett sådant scenario, enligt Bolin. Bland annat det faktum att Stefan Löfven i en DN-intervju kategoriskt avfärdat att han skulle kunna regera med oppositionens budget.

– Det skulle uppstå en svekdebatt om han ändrade sig på den punkten.

Vad hade Stefan Löfven väntat sig av tisdagskvällens krismöte med alliansledarna?

– Han hade nog någon förhoppning om att hitta en blocköverskridande överenskommelse. Han trodde att det var en möjlighet med tanke på det allvarliga läget.

Var inte det en naiv förhoppning?

– Möjligtvis, med tanke på Alliansens inställning.

Gårdagens besked från Sverigedemokraterna är som sagt att de ska fälla regeringens budget. Statsvetaren Anders Sundell vid Göteborgs universitet påpekar att SD röstade mycket oftare med Alliansen än med de rödgröna under förra mandatperioden. I det perspektivet var partiets besked på tisdagen inte förvånande.

En ny sak i det här läget är att partiet inte tänker rösta på Alliansen ens om ett extraval skulle leda till ett likadant parlamentariskt läge som efter valet 2010. Såvida man inte får som man vill på invandringsområdet.

– Det är mycket som inte är som det brukar vara. Riksdagen brukar inte ha ett parti som både är över 10 procent och står så tydligt vid sidan av de andra, men praxisbrotten har även kommit från etablerade håll som exempelvis vid talmansomröstningen där så många ledamöter symboliskt blankröstade på SD:s Björn Söder.

Vad säger du om Stefan Löfvens agerande?

– Vad ska han göra? Det här fungerade inte, men det var ju inte heller så att det fanns några andra uppenbara lösningar. Förhandlingsläget har inte varit gynnsamt där Alliansen, åtminstone utåt, varit stenhårt mot överenskommelser.

– Skulle de nå ett avtal skulle kompromisserna bli mycket mer långtgående än vad Löfven hittills talat om. Han har sagt att inte vill förvalta en Alliansbudget – frågan är om han, eller Alliansen för den delen, vill regera med en budgetkompromiss, säger Anders Sundell som understryker det komplicerade läget med att säga att han är "0 procent säker på vad som kommer att hända".

Och SD:s agerande – statsmannamässigt eller barnsligt?

– Barnsligt... Alltså vad var då de etablerade partiernas agerande i talmansomröstningen. Väljare förväntar sig att partier gör vad de kan för att få igenom sin politik och det är just vad SD gör nu, om än med okonventionella metoder. Det tycker jag inte att man kan klandra SD för.

Hur ser framtiden ut för Sveriges politiska system?

– Det blir ju helt klart svårare, mer låsningar, med tre block som vi har nu, men jag tycker att det är för tidigt att säga att vi behöver göra om grundlagen. Det är möjligt att det blir extraval och då får vi se om väljarna straffar någon av parterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.