Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Londonbörsen återhämtar sig

Londonbörsen hämtade sig snabbt men fler effekter är att vänta, enligt experterna.
Londonbörsen hämtade sig snabbt men fler effekter är att vänta, enligt experterna. Foto: Ben Stanstall/AFP

Aktieindex för Storbritanniens hundra största företag var på onsdagen tillbaka på samma nivåer som innan landet valde att lämna EU, då börsen rasade med åtta procent.

Oron för att det stora raset på börsen i London skulle fortsätta visade sig ogrundad. Istället vände aktierna uppåt under onsdagen i en ökning som av The Guardian beskrivs som den största på en dag sedan oktober 2011.

Londonbörsens FTSE 100-index, Storbritanniens hundra största företag, ökade värdet på sina aktier med 3,5 procent.

Det betyder nära 60 miljarder pund som de brittiska företagen fick tillbaka i värde. Lite smolk i glädjebägaren finns det dock. I och med pundets fall ligger FTSE 100 värdemässigt något under torsdagens nivå.

Men också pundet återhämtade sig något med en ökning på en procent under dagen.

Enligt analytiker som tidningen talat med insåg marknaden att effekterna av Brexitbeslutet inte är omedelbara utan kommer först när själva utträdet blir verklighet.

Det finns också tecken som tyder på att centralbanken, Bank of England, samt US Federal Reserve kan komma att sänka låneräntorna ytterligare för att förhindra en recession.

Också Wall Street fortsatte att återhämta sig under onsdagen som beskrivs som en dag fylld av köprusch.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.