Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 02:20 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lonepengar-pa-saabanstalldas-konton/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lönepengar på Saabanställdas konton

Utbetalningen av de Saabanställdas novemberlöner, via den statliga lönegarantin, ser ut att ha fungerat.

–Jag har sett på min internetbank att pengarna är tillgängliga i dag den 23, säger IF Metalls klubbordförande Håkan Skött till TT nu på morgonen.

De flesta av de anställda går nu in i en arbetsfri period medan konkursförvaltarna jobbar vidare.

–I dag och nästa vecka är de allra flesta lediga, säger Håkan Skött.

Nu reser sig frågor om jäv kring den ena av Saabs två konkursförvaltare. Det har visat sig att advokatbyrån Wistrand företrädde Europeiska investeringsbanken (EIB) när banken beviljade Saab ett miljardlån, skriver Dagens Industri.

Enligt Vänersborgs tingsrätt kände rätten inte till detta när beslutet om konkursförvaltare fattades. Kronofogdemyndigheten är den myndighet som utövar tillsyn över konkurser och den väntar nu på en skriftlig förklaring från advokatbyrån.

Advokatbyrån Wistrand har lämnat in sin skriftliga kommentar kring sitt åtagande för Europeiska investeringsbanken till Kronofogden.

– Jag tycker inte att det föranleder någon åtgärd som det ser ut nu, men vi håller på att titta på det och ska analysera frågan närmare, säger Jon Håkan Jannerling, hos Kronofogden i Göteborg till TT.

Det var advokatbyrån själv som berättade för tillsynsmyndigheten om sin koppling till EIB. Beskedet kom strax före midnatt samma dag som den utsetts till konkursförvaltare.

– Det var raskt hanterat får jag säga, och då anmodade vi dem att komma med en närmare redogörelse för detta.

Borde man inte anmäla sådant här innan man utses till konkursförvaltare?

– Det vore ett drömscenario, men det är inte lätt att svara på frågan direkt. I ett stort bolag tar det en stund att göra en ordentlig jävskontroll.

Konkursförvaltaren Anne-Marie Pouteaux medger att det föreligger ett så kallat närståendeförhållande eftersom advokatfirman Wistrand företrädde EIB när den lade upp ett lån till Saab.

Samtidigt anser hon att det inte har någon betydelse i praktiken, eftersom svenska staten, genom Riksgälden, gått i borgen för det lån som EIB gett Saab. Återbetalningen av lånet blir alltså en fråga mellan Riksgälden och Saab, enligt det brev hon skrivit till Kronofogden och som TT har tagit del av.

Orsaken till att advokatbyrån anmälde kopplingen till EIB först efter det att de utsetts till konkursförvaltare berörs inte i brevet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.