Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 14:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lonsamt-att-hyra-ut-fritidshus-men-kraven-ar-stora/

Ekonomi

Lönsamt att hyra ut fritidshus – men kraven är stora

En fjällstuga kan vara lönsam – men kraven är stora.
En fjällstuga kan vara lönsam – men kraven är stora. Foto: Tore Meek/TT

Ungefär hälften av alla privatägda fritidsboenden i Åre hyrs ut när ägaren inte använder dem.

Men kraven är stora om ägaren ska få ut en bra hyra.

– Det ska vara minst sex bäddar, säger mäklaren Erik Olofsson.

På populära skidorter, liksom på orter där det finns annan aktiv fritidssysselsättning som vandringsleder eller cykling, är det vanligt att privatpersoner hyr ut sina fritidsboenden.

– Ungefär 50 procent av lägenheter och fritidshus i Åre hyrs ut, säger Erik Olofsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Åre.

Uthyrning kan finansiera köp av en fritidsbostad på attraktiva men dyra orter. I centrala Åre ligger lägenhetspriserna på mellan 65.000 och 80.000 kronor kvadratmetern.

Och coronakrisen tycks än så länge inte ha slagit till mot prisnivån och Erik Olofsson tror inte att det kommer att ske. Han jämför med finanskrisen 2008–09. Då var det nervöst i Åre där mycket hade byggts för VM året innan.

– Men priserna höll sig på en jämn nivå i ungefär ett år och sedan steg de. Det har gått från i snitt 15.000 kronor kvadraten för fritidshus i Åre kommun till 30.000 kronor, säger Olofsson.

Eftersom efterfrågan är större än tillgången, framför allt under de mest intensiva veckorna, går det att hyra ut. Men hur mycket en ägare kan ta beror på en rad faktorer.

– Det som avgör hur lätt det är att hyra ut är förstår läget och närheten till liftar och skidåkning, säger Olofsson.

– Ju dyrare du köper, desto större intäktsmöjligheter finns det, tillägger han.

De flesta anlitar professionella uthyrare som besiktigar bostaden och poängsätter den efter praktiska detaljer, som hur många garderober det finns och om det finns bastu.

– Sedan skulle jag säga att det ska finnas minst sex bäddar – och helst åtta för att det ska bli lätt att hyra ut, säger Olofsson.

Möblemang och köksutrustning ska matcha antalet bäddar. Finns det sex bäddar ska det finnas tallrikar, bestick och glas för sex kuvert också.

Erik Olofsson och hans kollegor får statistik årligen så de vet ungefär vad hyran är i olika lägen och för olika typer av bostäder. Han ger därför tipset att prata med mäklaren för att få veta vad man kan ta i hyra.

En spekulant bör också förstå att uthyrarna tar betalat – runt 30 procent av hyran är vanligt i Åre.

– Men då sköter de bokning, utlämning av nyckel, städning. Du som ägare behöver inte göra någonting, säger Erik Olofsson.